kaja

kaja

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 162]

zapiekana rybka z majonezem i serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Obsmażona i zapieczona na chrupiąco rybka z ziołami- świetna

zapiekana rybka z majonezem i serem

Składniki:

zapiekana rybka z majonezem i serem

 

  • 6 ładnych filetów z ryby
  • maka do oprószenia
  • olej do smażenia
  • pół szklanki ciemnego piwa
  • sok z polówki cytryny
  • szklanka kefiru
  • sól, pieprz

 

  • 15 dag sera żółtego
  • pół słoika majonezu
  • garść posiekanych ziół- tymianek, natka pietruszki
  • 2 łyżki kefiru
  • 2 ząbki czosnku grubo posiakanego

 

Sposób przygotowania:

zapiekana rybka z majonezem i serem
Do kefiru wciskamy sok z cytryny, filety solimy, nacieramy pieprzem i moczymy pół godzinki w kefirze. filety proponuje kupić z dobrej rybki morskiej- żadnej pangi czy morszczuka w kostce-:) bo się rozleci i będzie budyń. Ja robię z soli ewentualnie i okonia nilowego, z dobrego dorsza... Filety wyciągamy z marynaty, obtaczamy w mące, przesmażamy na rozgrzanym mocno oleju z dwóch stron, układamy w naczyniu żaroodpornym. Kefir mieszamy z majonezem, czosnkiem, startym serem oraz ziołami, smarujemy każdy filet i zapiekamy w 200 stopniach dosłownie kilka minut, do zapieczenia się majonezu w chrupiąca skórkę. Skrapiamy limonką i podajemy w towarzystwie ziemniaków z wody