Kotlety rybne z dorsza

Kotlety rybne z dorsza

Kotlety rybne z dorsza smażone na patelni lub pieczone w piekarniku smakują najlepiej z sosem, surówką z kiszonej kapusty i marchewki oraz ogórkami konserwowymi. Kotlety z dorsza można przygotować w postaci burgerów rybnych (i podawać w bułce lub bez), mielonych z dorsza lub pulpecików z dorsza. Pozbawioną ości rybę wystarczy rozdrobnić widelcem lub blenderem, wymieszać z jajkiem, cebulką, koperkiem i natką pietruszki i usmażyć kotleciki bądź klopsy z dorsza na rozgrzanym oleju.

Rosyjska zupa rybna

Rosyjska zupa rybna

Rosyjska zupa rybna, znana również jako zupa ucha syberyjska, to danie, które przyrządza się z kilku gatunków ryb słodkowodnych. Najczęściej są to: płoć, karp, lin i szczupak. Ważnym dodatkiem do uchy jest cebula, którą wrzuca się do bulionu w całości i w łupince. Dzięki temu zupa ma charakterystyczny smak i piękny złoty kolor. Ponadto składnikami rosyjskiej zupy rybnej są: koperek, ziemniaki, masło, marchewka, natka pietruszki (dodawana pod koniec gotowania), ziele angielskie i liść laurowy. Zupę podaje się z plasterkami cytryny. Można ja też udekorować śmietaną.

Kotlety rybne

Kotlety rybne

Kotlety rybne smakują wyśmienicie smażone na gorącym oleju lub zapiekane w piekarniku bez panierki i tłuszczu. Kotlety mielone z ryby robi się z łososia, karpia albo mintaja, z których usunięto skórę i ości. Do masy do kotletów rybnych z ziemniakami bądź boczkiem można dodać świeże zioła, skórkę otartą z cytryny, pieprz cytrynowy. Zapieczone kotlety rybne w sosie i pod serową pierzynką dobrze komponują się z ziemniakami, kaszą lub ryżem.

Ryba smażona

Ryba smażona

Ryba smażona w mące, w panierce, w cieście, ze skórą lub bez to kilka wariantów na przyrządzenie tego wyśmienitego dania. Smażyć można zarówno mrożone, jak i świeże mięso, filety i całe ryby. Najlepsze gatunki do smażenia to: łosoś, dorsz, sola, pstrąg, karp i szczupak. Do smażenia można używać masła klarowanego, oleju, smalcu lub smażyć bez tłuszczu na patelni z powłoką non-stick. Do panierki, oprócz bułki tartej i mąki, można dodać: sezam, płatki migdałów, mielone orzechy, płatki kukurydziane lub otręby.

Ryba z warzywami

Ryba z warzywami

Zdrowy i szybki obiad? Wypróbuj dorsza, łososia lub pstrąga z warzywami. Całość można przygotować na parze, dzięki czemu danie będzie bardziej lekkostrawne. Wielbiciele wyrazistszych smaków powinni sięgnąć po patenty na aromatyczną rybę w porach lub dorsza zapiekanego z warzywami. Każdy z tych patentów nie zajmuje dłużej niż godzinę a efekt potrafi zadowolić każdego!

Ryba z grilla

Ryba z grilla

Ryba z grilla jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Na początku dorsza, karpia lub szczupaka należy dokładnie wypatroszyć, oczyścić, umyć i osuszyć. Następnie musi on być zamarynowany w marynacie octowej, cytrynowej, koperkowej lub czosnkowej. Po około godziny kąpieli w przyprawach, rybę można zacząć smażyć na grillu. Średni czas grillowania to około pół godziny (po kwadransie na każdą stronę). Rybę można podawać z pieczonymi ziemniakami, podsmażanymi grzybami (np. kurkami), ryżem, pomidorami i papryką.

Znaleźliśmy 119 przepisów w kategorii Zapiekanka rybna

Zapiekanka rybna

Zapiekanka rybna

Justyna92 Justyna92

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Zapiekanka rybna

Zapiekanka rybna

Justyna92 Justyna92

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Zapiekanka z ryby

Zapiekanka z ryby

Justyna92 Justyna92

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: