katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1651]

Rosołowa zupa z kładzionymi kluskami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo fajna zupka z kładzionymi kluseczkami. Można wykorzystać pozostały nam rosół i mięso od obiadu.

Rosołowa zupa z kładzionymi kluskami

Składniki:

Rosołowa zupa z kładzionymi kluskami

 

Sposób przygotowania:

Rosołowa zupa z kładzionymi kluskami
Rosół stawiamy do gotowania(jeśli chcemy więcej można uzupełnić wodą).

Dodajemy drobno pokrojoną marchew, ziele angielskie i liść laurowy. doprawiamy do smaku solą, pieprzem można dowolną przyprawą kuchenną.

Dodajemy też mięso obrane z kości i wolno gotujemy. Jajka wybijamy, dodajemy mleko i mąkę.

Mąki powinno dodać się tyle by ciasto było gęste. Łyżkę moczymy w rosole i kładziemy nią ciasto na gotujący się rosół.

Wyłączamy gaz po ok 2 minutach od wypłynięcia klusek.

Zupę nakładamy na talerze i obsypujemy pokrojoną natką pietruszki.

Tagi:

rosół zupa