Sposób przygotowania:
Rosołowa zupa z kładzionymi kluskami
Rosół stawiamy do gotowania(jeśli chcemy więcej można uzupełnić wodą).
Dodajemy drobno pokrojoną marchew, ziele angielskie i liść laurowy. doprawiamy do smaku solą, pieprzem można dowolną przyprawą kuchenną.
Dodajemy też mięso obrane z kości i wolno gotujemy. Jajka wybijamy, dodajemy mleko i mąkę.
Mąki powinno dodać się tyle by ciasto było gęste. Łyżkę moczymy w rosole i kładziemy nią ciasto na gotujący się rosół.
Wyłączamy gaz po ok 2 minutach od wypłynięcia klusek.
Zupę nakładamy na talerze i obsypujemy pokrojoną natką pietruszki.
Dodajemy drobno pokrojoną marchew, ziele angielskie i liść laurowy. doprawiamy do smaku solą, pieprzem można dowolną przyprawą kuchenną.
Dodajemy też mięso obrane z kości i wolno gotujemy. Jajka wybijamy, dodajemy mleko i mąkę.
Mąki powinno dodać się tyle by ciasto było gęste. Łyżkę moczymy w rosole i kładziemy nią ciasto na gotujący się rosół.
Wyłączamy gaz po ok 2 minutach od wypłynięcia klusek.
Zupę nakładamy na talerze i obsypujemy pokrojoną natką pietruszki.