monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Zapiekana zupa jarzynowo-serowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Zapraszam na jarzynową zupkę w nowej wersji:) warzywa są aromatyczne i nie rozgniecione więc zupa jest bardzo smaczna, polecam.

Zapiekana zupa jarzynowo-serowa Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Zapiekana zupa jarzynowo-serowa

 

  • 1x Zupa wiosenna 9-składnikowa Hortex
    1,2 litra domowego rosołu

  • 1 łyżeczka majeranku suszonego
  • 50 g sera żółtego
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżki masła

  • 1/4 szklanki zimnej wody
  • 1/2 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Zapiekana zupa jarzynowo-serowa
Rosół przecedzić przez sito. Przelać do garnka i zagotować. Do wrzącego rosołu wrzucić całą torebkę mieszanki warzyw - zupa wiosenna 9-składnikowa. Gotować do miękkości warzyw. Na koniec doprawić do smaku majerankiem. Ciasto: Do miski przesiać mąkę, dodać sól oraz masło. Przesiekać nożem. Stopniowo dodawać wodę i wyrabiać ciasto aż ciasto będzie elastyczne i będzie odchodzić od ręki. Owinąć folią i odłożyć na 30 minut do lodówki. Następnie rozwałkować na cienkie placki średnią większe niż żaroodporna miseczka. Wykonanie: Zupę przelać do żaroodpornej bulionówki. Posypać starym żółtym serem. Na wierzchu nałożyć placek ciasta. Zrobić kilka nakłuć widelcem. Zapiekać w 180 st do momentu zarumienienia ciasta. Podawać gorące. Smacznego!
Zapiekana zupa jarzynowo-serowa
jarzynowo-serowa zupa zapiekana