szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Zapiekane babeczki mięsne z dodatkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Takie babeczki świetnie zastąpią kotlety do obiadu.

Zapiekane babeczki mięsne z dodatkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekane babeczki mięsne z dodatkami

 

  • 300 g mięsa mielonego z łopatki
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1/2 puszki groszku
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1/2 puszki fasolki czerwonej
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • kawałek sera żółtego ok 150 g
  • 2 łyżki bułki tartej + bułka do wysypania foremek
  • tłuszcz do wysmarowania foremek
  • zielona cebulka

Sposób przygotowania:

Zapiekane babeczki mięsne z dodatkami
Na patelni rozgrzewamy olej, a następnie podsmażamy na nim mięso mielone, rozdrabniając je widelcem. Dodajemy groszek i dusimy pod przykryciem 3-4 minuty. Podsmażone mięso przekładamy do miski, dodajemy odcedzone z zalewy kukurydzę i fasolkę. Następnie wbijamy jajko, doprawiamy całość solą i pieprzem i dosypujemy bułkę tartą. Ser żółty ścieramy na tarce o drobnych oczkach i połowę sera dodajemy do masy. Całość dokładnie mieszamy. Przekładamy masę do foremek wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą. Ugniatamy masę w foremkach. Z wierzchu posypujemy resztą sera żółtego. Wkłądamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. Podajemy posypane posiekaną zielona cebulką. Można podawać z keczupem.
Zapiekane babeczki mięsne z dodatkami
Podsmażone mieso mieszamy z kukurydzą groszkiem i fasolką
Zapiekane babeczki mięsne z dodatkami
Dodajemy jajko doprawiamy i mieszamy całość
Zapiekane babeczki mięsne z dodatkami
Ser żółty ścieramy na tarce o małych oczkach
Zapiekane babeczki mięsne z dodatkami
Mięsem wypełniamy foremki i posypujemy serem z wierzchu