izek

izek

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 71]

Zapiekane bułki z farszem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Bułka świetnie się sprawdza dla osób, które są już znudzone jedzeniem na śniadanie bądź kolację zwykłych bułek.

Zapiekane bułki z farszem

Składniki:

Zapiekane bułki z farszem

 

Sposób przygotowania:

Zapiekane bułki z farszem
Z bułek odcinamy wierzch, a środek wydrążamy. Wyciągnięty miąższ dzielimy na małe kawałki, które wykorzystamy do farszu. FARSZ: Cebulę pokrojoną w kostkę wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Dokładamy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy na szklisto. Dokładamy pokrojoną w kostkę szynkę i pieczarki. Całość smażymy, aż składniki się zarumienią. Pod koniec smażenia dodajemy przecier pomidorowy i podlewamy małą ilością wody. Doprawiamy do smaku pieprzem, solą i bazylią. Dorzucamy miąższ z bułek i wszystko mieszamy. Plastry sera kroimy na małe kawałki. Częścią z nich wyścielamy dno wydrążonej bułki. Wkładamy na to farsz i przykrywamy pozostałym serem. Wkładamy bułki do piekarnika. Ich "czapeczki" kładziemy osobno. Pieczemy 10 minut w temperaturze 180 stopni.