dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Zapiekane jabłka w pianie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Nadziewane jabłuszka konfiturą zapiekane w pianie z białek.

Zapiekane jabłka w pianie Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zapiekane jabłka w pianie

 

Sposób przygotowania:

Zapiekane jabłka w pianie
Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, wydrążamy gniazda nasienne. Owoce nadziewamy swoją ulubioną konfiturą. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. W naczyniu ustawiamy jabłka. Jabłka zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, aż lekko zmiękną. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Cukier mieszamy z 1/4 szkl wody i gotujemy syrop. Ugotowanym syropem zaparzamy pianę z białek, którą następnie doprawiamy sokiem z cytryny. Pianę wylewamy na podpieczone jabłka i ponownie zapiekamy, aż piana nabierze ładnego złotego koloru. Smacznego.
Zapiekane jabłka w pianie
Obranę i wydrążone jabłka nadziewamy konfiturą.
Zapiekane jabłka w pianie
Ubijamy sztywną pianę, którą zaparzamy syropem.
Zapiekane jabłka w pianie
Pianą pokrywamy upieczone jabłka i ponownie zapiekamy.