SUPERPRZEPIS

Zapiekane kręgi

         
ocena: 5/5 głosów: 5
Zapiekane kręgi Więcej zdjęć (2)

Pomysł z andrutami zdecydowanie zaliczam do udanych , i na stałe zagoszczą w mojej kuchni :)

Składniki:

Zapiekane kręgi

 

  • andrut- 2szt.
  • mięso mielone - 20dag
  • biała kapusta - 10dag
  • mała cebula - 1 szt.
  • małe jajko - 1szt
  • pieprz
  • sól
  • natka pietruszki
  • koperek
  • ząbek czosnku
  • bułka tarta - 1 lyzka

 

Sposób przygotowania:

Zapiekane kręgi
Kapustę i cebulę trzemy tarce. Dodajemy do niej mięso mielone , jajko, czosnek, bułkę tartą, przyprawy. wszystko dokładnie mieszamy. Z wafli wycinamy kółka , wielkości kubka lub większej szklanki. Z farszu formujemy sznycelki / kotleciki 9 nie za grube ) Kładziemy na andrucie i przykrywamy drugim. Delikatnie dociskamy. Z mąki, mleka , jajka, soli robimy gęste ciasto naleśnikowe. W cieście zanurzamy kotleciki i delikatnie smażymy na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony na złoty kolor. Uwaga! Smażymy na naprawdę małym ogniu , gdyż mięso w środku musi się usmażyc!
Zapiekane kręgi
Podawac z sosem lub ulubioną sałątką np. z pomidorów