Sposób przygotowania:
Muszle zapiekane z sosem bolońskim
makaron wrzuciłam do dużego garnka z osolonym wrzątkiem - gotowałam 12 minut często, ale delikatnie mieszając żeby nie przywarł do dna i nie posklejał się. Odcedziłam i przelałam zimną wodą, osączyłam. Sos przełożyłam do miseczki. Umytą cukinię pokroiłam w kosteczkę, razem ze skórką, dodałam do sosu. Dosypałam też koperek i 2 łyżki sera Szeneker - wymieszałam. Mój sos boloński to właściwie ragout z mięsa i warzyw z dużą ilością pomidorów i ziół - jest gęsty - ale gdyby Wasz sos był rzadszy to trzeba go albo odparować wcześniej poprzez podgrzewanie albo zagęścić np. łyżką bułki tartej. W osączone muszle makaronowe małą łyżeczką nakładałam farsz z sosu lekko je rozchylając. Ułożyłam je dość ciasno z posmarowanym tłuszczem naczyniu do zapiekania. Wierzch posypałam resztą sera. Piekłam ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 st. C. Sos boloński można przygotować z tego przepisu - https://gotujmy.pl/sos-bolonski,przepisy-sosy-przepis,48741.html
dusia30