SUPERPRZEPIS

Nadziewane muszle makaronowe

  • 1
  • zewa
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9
Nadziewane muszle makaronowe Więcej zdjęć (5)

Smaczne danie obiadowe, czyli muszle nadziewane zapiekane na sosie meksykańskim. Jak ktoś woli może przygotować je na gorącą kolacje.

Składniki:

Nadziewane muszle makaronowe

 

  • 20 dużych muszli makaronowych
  • 2 szk sosu meksykańskiego
  • 1/2 szk łagodnego ketchupu
  • 50 g sera typu feta

Nadzienie:

  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • 1/2 cukini
  • 1 garść szpinaku
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 pomidor
  • 1 cebula
  • 5 szparagów
  • 4 łyżki kukurydzy z puszki
  • 100 g sera typu feta

Do smaku:

Sposób przygotowania:

Nadziewane muszle makaronowe
W szerokim rondlu rozgrzać 3 łyżki oleju. Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę, w rzucić do rondla. Cebulę pokroić w kostkę, dodać do piersi i smażyć aż cebula się zeszkli a mięso podsmaży.

Pozostałe składniki oprócz sera pokroić w kostkę a szparagi na kawałeczki i dodać do podsmażonych składników razem z przyprawami. Chwilę smażyć i wyłączyć ogień. Zetrzeć na tarce ser i wymieszać nadzienie.

Ugotować makaronowe muszle ale nie do miękkości. Na dno naczynia wylać sos meksykański wymieszany z ketchupem. Każdą muszlę nadziać farszem i układać jedna obok drugiej na sosie.

Na koniec na muszle zetrzeć ser i delikatnie polać ketchupem. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut.

Muszle podawać na gorąco.
Nadziewane muszle makaronowe
na początek należy przygotować nadzienie.
Nadziewane muszle makaronowe
na dno naczynia wylać sos meksykański z ketchupem.
Nadziewane muszle makaronowe
na sosie ułożyć nadziane muszle jedna obok drugiej.
Nadziewane muszle makaronowe
na muszle zetrzeć ser i polac odrobiną ketchupu.