Sposób przygotowania:
Zapiekane naleśnikiETAP 1:
Mąkę wymieszać z solą, cukrem oraz proszkiem do pieczenia, następnie dodać olej i jajka, wlać cała wodę i prawie całe mleko. Mikserem wymieszać gładkie i lejące ciasto, gdyby było za gęste to dolać resztę mleka.
Rozgrzać patelnię do naleśników i lejąc porcje ciasta smażyć kolejno złote naleśniki.
ETAP 2:
Kapustę drobno poszatkować, cebulę pokroić w kosteczkę. Rozgrzać głęboką patelnię i rozpuścić w niej masło, wrzucić kapustę razem z cebulą i podsmażyć kilka minut do podsmażonej kapusty dodać mięso mielone, pokrojony w plasterki czosnek oraz sos sojowy, 1 łyżeczkę jarzynki i 1 łyżeczkę pieprzu ziołowego, wymieszać, przykryć i dusić około 10 minut.
ETAP 3:
Pomidory obrać ze skórki i pokroić w kostkę, dodać do miękkiej kapusty i dusić kolejne 10 minut, aż wszystko dokładnie zmięknie i rozpadną się pomidory w trakcie duszenia całość doprawić do smaku sola i czarnym pieprzem na koniec dodać posiekaną pietruszkę i wymieszać.
ETAP 4:
Kiedy farsz lekko przestygnie układać po sporej porcji na środku naleśnika i zwinąć jak krokiety lub gołąbki. Zwinięte naleśniki ułożyć na dnie wysmarowanej dużej formy na wierzchu każdego naleśnika ułożyć po grubym plastrze pomidora i kawałku sera.
Piekarnik nagrzać do temp. 200 st i zapiec naleśniki około 10 minut.
Jagodowa
Magdalena88
iziona
Farsz zaskakuje w smaku, ale polecam bo sos sojowy całkowicie się gubi.
iziona
Zawsze to coś innego :)