iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Zapiekane naleśniki

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Danie zrobione z pomysłu mojej córki, wyszło bardzo ciekawie i pysznie. Naleśniki wyszły sycące więc idealnie nadają się na obiad.

Zapiekane naleśniki Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Zapiekane naleśniki

naleśniki:

  • 50 dag mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 5 łyżek oleju
  • 1/2 łyżeczki soli i cukru
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • około 2 szklanki mleka
  • 2 szklanki wody gazowanej

farsz:

  • 80 dag białej kapusty
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 50 dag mięsa mielonego
  • 5 pomidorów
  • 1/2 pęczka zielonej pietruszki
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • przyprawy

dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Zapiekane naleśniki

ETAP 1:

Zapiekane naleśniki
Nalesników nie nalezy za bardzo spiekać.

Mąkę wymieszać z solą, cukrem oraz proszkiem do pieczenia, następnie dodać olej i jajka, wlać cała wodę i prawie całe mleko. Mikserem wymieszać gładkie i lejące ciasto, gdyby było za gęste to dolać resztę mleka.

Rozgrzać patelnię do naleśników i lejąc porcje ciasta smażyć kolejno złote naleśniki.

ETAP 2:

Zapiekane naleśniki
Kapuste bardzo drobno posiekać i przygotować farsz.

Kapustę drobno poszatkować, cebulę pokroić w kosteczkę. Rozgrzać głęboką patelnię i rozpuścić w niej masło, wrzucić kapustę razem z cebulą i podsmażyć kilka minut do podsmażonej kapusty dodać mięso mielone, pokrojony w plasterki czosnek oraz sos sojowy, 1 łyżeczkę jarzynki i 1 łyżeczkę pieprzu ziołowego, wymieszać, przykryć i dusić około 10 minut.

ETAP 3:

Zapiekane naleśniki
Farsz w trakcie duszenia zmięknie i przejdzie swoimi aromatami.

Pomidory obrać ze skórki i pokroić w kostkę, dodać do miękkiej kapusty i dusić kolejne 10 minut, aż wszystko dokładnie zmięknie i rozpadną się pomidory w trakcie duszenia całość doprawić do smaku sola i czarnym pieprzem na koniec dodać posiekaną pietruszkę i wymieszać.

ETAP 4:

Zapiekane naleśniki

Kiedy farsz lekko przestygnie układać po sporej porcji na środku naleśnika i zwinąć jak krokiety lub gołąbki. Zwinięte naleśniki ułożyć na dnie wysmarowanej dużej formy na wierzchu każdego naleśnika ułożyć po grubym plastrze pomidora i kawałku sera.

Piekarnik nagrzać do temp. 200 st i zapiec naleśniki około 10 minut.