kuchcik89

kuchcik89

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 134]

Drobiowa zapiekanka z ryżem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Zapiekanka jest niezwykle sycąca, a zarazem przepyszna! Można dodać swoją ulubioną mieszankę warzyw!

Drobiowa zapiekanka z ryżem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Drobiowa zapiekanka z ryżem

 

  • 1 pojedynczy filet z kurczaka (1 większy lub 2 mniejsze)
  • 2 woreczki ryżu
  • 1/2 opakowania warzyw na patelnię (dowolne)
  • kostka rosołowa drobiowa lub cielęca
  • 3 łyżki oleju
  • 180 g śmietany 12 %
  • sól, pieprz
  • papryka słodka
  • zioła prowansalskie
  • ser żółty

Sposób przygotowania:

Drobiowa zapiekanka z ryżem
1. Mięso z kurczaka pokroić w paski. Kostkę rosołową rozmieszać w oleju i powstałą "masą" dokładnie natrzeć mięso. Następnie obsmażyć je na patelni teflonowej (bez dodatku tłuszczu) z każdej strony. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu, Warzywa smażyć na małej ilości tłuszczu, następnie podlać je wodą i dusić do miękkości.

2. Naczynie do zapiekania nasmarować tłuszczem. Na dno wyłożyć zawartość jednego woreczka ryżu, następnie mięso i warzywa, a na koniec znowu ryż. Śmietanę wymieszać z przyprawami i ziołami. Wymieszać ze startym serem żółtym i wylać na wierzch zapiekanki.

Zapiekankę piec przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Drobiowa zapiekanka z ryżem
Dolną warstwę ryżu równiez można polać śmietaną z ziołami, dzięki temu będzie bardziej wilgotna.