Sposób przygotowania:
Drobiowa zapiekanka z ryżem
1. Mięso z kurczaka pokroić w paski. Kostkę rosołową rozmieszać w oleju i powstałą "masą" dokładnie natrzeć mięso. Następnie obsmażyć je na patelni teflonowej (bez dodatku tłuszczu) z każdej strony. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu, Warzywa smażyć na małej ilości tłuszczu, następnie podlać je wodą i dusić do miękkości.
2. Naczynie do zapiekania nasmarować tłuszczem. Na dno wyłożyć zawartość jednego woreczka ryżu, następnie mięso i warzywa, a na koniec znowu ryż. Śmietanę wymieszać z przyprawami i ziołami. Wymieszać ze startym serem żółtym i wylać na wierzch zapiekanki.
Zapiekankę piec przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.
2. Naczynie do zapiekania nasmarować tłuszczem. Na dno wyłożyć zawartość jednego woreczka ryżu, następnie mięso i warzywa, a na koniec znowu ryż. Śmietanę wymieszać z przyprawami i ziołami. Wymieszać ze startym serem żółtym i wylać na wierzch zapiekanki.
Zapiekankę piec przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.