Patty

Patty

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 98]

Zapiekane śmietanowe jajeczko

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Łatwy i szybki ale przy tym bardzo efektywny sposób na puszne śniadanie

Zapiekane śmietanowe jajeczko Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zapiekane śmietanowe jajeczko

 

Sposób przygotowania:

Zapiekane śmietanowe jajeczko
Piekarnik nagrzać do temperatury 240- 250 stopni. Śmietane zagotować w garnku. naczynka do zapiekania wstawić do naczynia żaroodpowrnego i wlać do niego wodę tak aby nie dosięgała połowy wysokości naczynek. Do każdego z naczynek wlać po ok 1,5 łyżki wbić jedno jajko. Na wierzch położyć pocięte na kawałki masło, szczypiorek, sól i pieprz. Wstawić do piekarnika na ok 10 minu aby białko się ścieło ale żółtko pozostało idealnie płynne.
Zapiekane śmietanowe jajeczko
Gorące masło nada potrawie wyjątkowo delikatny smak
Zapiekane śmietanowe jajeczko
Jajko z dodatkami stawiamy we wrzącej kompieli
Zapiekane śmietanowe jajeczko
Dobrze zrobione jajko ma ścięte białko i płynne żółtko

Tagi:

jajko jajka