Sposób przygotowania:
Zapiekane tortille z grillowanym kurczakiemETAP 1:
Umyte, osuszone mięso nasmarować olejem rzepakowym z czosnkiem, oprószyć solą i pieprzem oraz posypać słodką papryką i posiekanymi ziołami.
Odstawić na min. 2 godz do lodówki ( a najlepiej na noc)
Zamarynowane mięso grillować na rumiano z obu stron.
ETAP 2:
Cebulę posiekać drobno, obrane pieczarki pokroić w pół plastry.
Na patelni rozgrzać masło klarowane , zeszklić cebulę, dodać pieczarki, dusić do odparowania płynu.
W między czasie doprawić solą i pieprzem.
ETAP 3:
Grillowanego kurczaka pokroić w plastry a następnie w paski.
Na 3 tortillach ułożyć składniki: tarty ser żółty, pieczarki, paski kurczaka oraz ponownie ser, każdy placek przykryć kolejnym.
Piec o 25 min w piekarniku nagrzanym do 150 st aż ser się rozpuści a tortilla będzie delikatnie chrupiąca ( trzeba uważać aby nie przepiec tortilli , inaczej zrobi się sztywna i nie apetyczna)
Gotowe paski pokroić na dowolną ilość trójkątów (u mnie każdy na 4) podawać na zimno lub na ciepło z dodatkiem ulubionych sosów.