Martyna12

Martyna12

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 303]

Zapiekane tortille z grillowanym kurczakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tortilla przygotowana w ten sposób jest świetną propozycją na pyszną kolację a nawet ciepły obiad jeśli podamy z dodatkiem świeżych warzyw. Odegra idealną rolę zimnej przystawki na domówce czy pikniku wystarczy podać do niej ulubione sosy.

Zapiekane tortille z grillowanym kurczakiem

Składniki:

Zapiekane tortille z grillowanym kurczakiem

 

  • 6 placków tortilli pszennej
  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 4 łyżki oleju rzepakowego z czosnkiem
  • 2 łyżki posieanej bazylii
  • 2 łyżki posieanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanego kopru
  • 1 łyżka słodkiej paryki mielonej
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • sól morska świeżo mielona
  • 0,5 kg. tartego sera żółtego
  • 1 duża cebula
  • 0,5 kg pieczarek
  • sól,pieprz

Sposób przygotowania:

Zapiekane tortille z grillowanym kurczakiem

ETAP 1:

Zapiekane tortille z grillowanym kurczakiem
Grillowana pierś z kurczaka w świeżych ziołach

Umyte, osuszone mięso nasmarować olejem rzepakowym z czosnkiem, oprószyć solą i pieprzem oraz posypać słodką papryką i posiekanymi ziołami.

Odstawić na min. 2 godz do lodówki ( a najlepiej na noc)

Zamarynowane mięso grillować na rumiano z obu stron.

ETAP 2:

Zapiekane tortille z grillowanym kurczakiem
Smażone pieczarki z cebulą na maśle klarowanym

Cebulę posiekać drobno, obrane pieczarki pokroić w pół plastry.

Na patelni rozgrzać masło klarowane , zeszklić cebulę, dodać pieczarki, dusić do odparowania płynu.

W między czasie doprawić solą i pieprzem.

ETAP 3:

Zapiekane tortille z grillowanym kurczakiem
Tortilla z grillowanym kurczakiem z ziołach i pieczarkami

Grillowanego kurczaka pokroić w plastry a następnie w paski.

Na 3 tortillach ułożyć składniki: tarty ser żółty, pieczarki, paski kurczaka oraz ponownie ser, każdy placek przykryć kolejnym.

Piec o 25 min w piekarniku nagrzanym do 150 st aż ser się rozpuści a tortilla będzie delikatnie chrupiąca ( trzeba uważać aby nie przepiec tortilli , inaczej zrobi się sztywna i nie apetyczna)

Gotowe paski pokroić na dowolną ilość trójkątów (u mnie każdy na 4) podawać na zimno lub na ciepło z dodatkiem ulubionych sosów.