ewaeu

ewaeu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 293]

Tortilla z mięsem pod pierzynką pomidorową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Czasami robię tak zapiekane naleśniki. Ale naleśniki można zastąpić gotowymi plackami tortilli. Polecam, pychota.

Tortilla z mięsem pod pierzynką pomidorową Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Tortilla z mięsem pod pierzynką pomidorową

 

Sposób przygotowania:

Tortilla z mięsem pod pierzynką pomidorową

ETAP 1:

Cebulę pokroić w kostkę. W rondelku zeszklić na oleju rzepakowym dwie cebule. Dodać puszkę pomidorów i gotować. Dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, łyżeczkę słodkiej papryki, łyżeczkę czosnku niedźwiedziego i łyżeczkę czubricy, pieprz i sól do smaku. Przestudzić.

Na patelni zeszklić na oleju jedną cebulę. Dodać mięso z indyka i dusić na wolnym ogniu. Dodać pomidory, czosnek przeciśnięty przez praskę, przyprawy, sól do smaku i w dalszym ciągu gotować. Gotować tak długo, żeby maksymalnie zredukować sos.

Przygotować 4 placki tortilli. Mięso podzielić na 4 części i rozłożyć na plackach. Placki zwinąć w rolki. Do sosu w rondelku dodać roztrzepane jajka ze śmietaną i dokładnie wymieszać.

Dno żaroodpornego naczynia pokryć lekko sosem. Na sosie ułożyć rolki z tortilli i pokryć je sosem. Posypać mozzarellą i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok 25 min. Podawać ciepłe. Smacznego.

Tortilla z mięsem pod pierzynką pomidorową
Tortilla z farszem na sosie pomidorowym
Tortilla z mięsem pod pierzynką pomidorową
Tortilla z farszem pod pierzynką pomidorową gotowa do zapieczenia