PATKA1231

PATKA1231

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Książka Kucharska: Kuchnia Ameryki Łacińskiej z produktami Hortex

’Wegetariański Buritto

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Danie to ma tę niewątpliwą zaletę, że robi się je łatwo i szybko, a jest to szczególnie pożądana cecha, gdy łapie nas kulinarny leń lub brak weny twórczej (objawiający się zwykle irytacją „i co ja mam dziś zrobić na ten cholerny obiad?!”).

’Wegetariański Buritto

Składniki:

’Wegetariański Buritto

 

  • 3 łyżki oliwy extra vergine lub innego oleju (np. ryżowego lub z pestek winogron)
  • 2-3 małe cebule (najlepiej z dymki lub szalotki), obrane i pokrojone w półtalarki
  • 1 małą czerwoną paprykę, przekrojoną na ćwiartki i pokrojoną w cienkie paseczki
  • 1 małą zieloną paprykę, przekrojoną na ćwiartki i pokrojoną w cienkie paseczki
  • 1 małą pomarańczową lub żółtą paprykę, przekrojoną na ćwiartki i pokrojoną w cienkie paseczki
  • pomidorów bez skóry wraz z zalewą lub 2-3 duże dojrzałe pomidory, obrane ze skóry
  • 1 łyżkę słodkiej papryki w proszku
  • ½ – 1 łyżeczki ostrej papryki w proszku (ilość wedle uznania i własnego podniebienia)
  • sól morską i świeżo mielony pieprz do smaku
  • 1 puszkę kukurydzy, odsączonej na sicie z zalewy
  • 1 puszkę czerwonej fasoli, odsączonej na sicie z zalewy (może być rozdrobniona, np. widelcem)

 

Sposób przygotowania:

’Wegetariański Buritto
Co potrzebujesz na salsę z awokado i pomidorów: 1 dojrzałe awokado (takie, żeby się uginało pod pacami, ale nie koniecznie żyło już własnym życiem…) sok z połowy cytryny 1 dojrzały pomidor, może być sparzony i obrany ze skórki 1 małą czerwoną cebulę, obraną 2-3 łyżki oliwy extra vergine sól morską i świeżo mielony pieprz do smaku Co potrzebujesz na burrito, taco lub zapiekane nachos: 8 miękkich tortilli do burrito (najlepiej kukurydzianych albo innych bezglutenowych) lub 12 muszli kukurydzianych do taco lub dużą paczkę nachos naturalnych (nie smakowych) 150g żółtego ostrego sera (np. cheddar), startego na tarce opakowanie kwaśnej śmietany 18% 2 łyżki posiekanego szczypiorku Jak przygotowujesz farsz: W rondlu lub na głębokiej patelni rozgrzewasz olej, wrzucasz posiekaną cebulę i smażysz, aż się zeszkli, a następnie dodajesz pokrojone w paseczki papryki. Kiedy papryka zmięknie, dodajesz pomidory (z puszki wraz z zalewą lub świeże wraz z koncentratem pomidorowym) i doprawiasz do smaku słodką i ostrą papryką oraz solą morską i świeżo mielonym pieprzem. Dusisz przez 5 minut na małym ogniu, a następnie dodajesz do sosu osączoną z zalewy kukurydzę i fasolę. Fasolę możesz przed dodaniem do sosu rozgnieść nieco widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Gotujesz ok. 10-15 minut, mieszając od czasu do czasu, aż nadmiar płynu odparuje i sos się zagęści. Następnie przygotowujesz salsę. Jak przygotowujesz salsę: Awokado obierasz ze skórki, przekrajasz wzdłuż na pół, usuwasz pestkę i kroisz miąższ w kosteczkę. Przekładasz do miski i skrapiasz cytryną. Pomidora przekrajasz również na pół, ale tym razem w poprzek (możesz go wcześniej sparzyć i obrać ze skórki), wydrążasz pestki łyżeczką, a miąższ kroisz w kosteczkę i dodajesz do miski z awokado. Cebulę drobno siekasz, dodajesz do awokado i pomidora, mieszasz z oliwą i doprawiasz całość do smaku. Jak przygotowujesz burrito: Na każdy placek tortilli nakładasz kilka łyżek farszu, posypujesz utartym serem i zwijasz w rulon, jak naleśnik. Tortille układasz obok siebie w rzędzie w dużym żaroodpornym naczyniu lub na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiasz do rozgrzanego do 180°C piekarnika. Pieczesz przez ok. 10-15 minut, uważając aby nie przypalić placków. Jak przygotowujesz taco: Do każdej muszli nakładasz farsz, tak żeby ją wypełnić niemal po brzegi i posypujesz po wierzchu utartym serem. Muszle układasz obok siebie pionowo w dużym żaroodpornym naczyniu lub na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiasz do rozgrzanego do 150°C piekarnika. Pieczesz przez ok. 10-15 minut, aż muszle zmiękną i będą gorące. Jak przygotowujesz zapiekane nachos: Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wysypujesz równomierną warstwę nachosów i nakładasz na nią warstwę ciepłego farszu. Posypujesz obficie utartym serem i wstawiasz do rozgrzanego do 180°C piekarnika. Pieczesz przez ok. 5-10 minut, aż ser się rozpuści. Jak podajesz: Burrito, taco lub zapiekane nachos podajesz na ciepło z kwaśną śmietaną posypaną szczypiorkiem i salsą z awokado i pomidorów.