kaja

kaja

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 162]

Zapiekane ziemniaki włoskie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Apetyczne ziemniaki, nadziane 3 serami i chrupiącym boczkiem, pachnące ziołami

Zapiekane ziemniaki włoskie

Składniki:

Zapiekane ziemniaki włoskie

 

  • 8 równej wielkości ziemniaków do pieczenia
  • 20 dkg boczku lub szynki parmeńskiej, szwarcwaldzkiej
  • 16 plasterków sera topionego ementaler
  • łyżka tartego parmezanu
  • łyżeczka sera Gruyerre
  • 20 dkg stopionego masła
  • kilka gałązek tymianku drobno posiekanych
  • sól , zmielony pieprz, najlepiej 3 kolorowy

Sposób przygotowania:

Zapiekane ziemniaki włoskie
Ziemniaki wyszorować, włożyć do nagrzanego do 200 st piekarnika i piec około 1-1.5 h. W międzyczasie na suchej teflonowej patelni wyprażyć boczek, pokrojony w kostkę, pokroić plasterki sera w kosteczkę. Upieczone, brązowe ziemniaki przekroić na pół, ostrą łyżka wybrać około połowę miąższu. Wybrany miąższ wyrzucić. Boczek wymieszać z serem i tymiankiem, nadziać ziemniaki, posypać pozostałymi serami i zapiec ponownie około 15 min w temp około 160 st.