kaja

kaja

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 162]

zapiekane ziemniaki z kurkami i smietaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

złota jesień na talerzu mile wspominana w słotne dni jak dzisiaj

zapiekane ziemniaki z kurkami i smietaną

Składniki:

zapiekane ziemniaki z kurkami i smietaną

 

  • 8 średniej wielkości, najlepiej równych ziemniaków w mundurkach
  • 20 dkg kurek
  • 1 cebulka poszatkowana
  • 4 łyżki masła plus 4 łyżki masła
  • 20 dag startego sera żółtego 8 łyżek gęstej kwaśnej śmietany
  • olej do wysmarowania formy

Sposób przygotowania:

zapiekane ziemniaki z kurkami i smietaną
Ziemniaki- ja kupuje odmianę Roster, zagotować- wyszorowane oczywiście- w mundurkach-:) Polecam tą odmianę- mączna, doskonale nadaje się do pieczenia. Na 4 łyżkach masła zeszklić cebulkę, dodać kurki, poddusić 10 minut. Ziemiaki wystudzić. Rozgrzać szeroki płomień na palniku gazowym. Położyć każdego ziemniaka po kolei i przypalić skórkę na ciemno. Przekroić na pół, łyżką wybrać miąższ, zostawiając około 1 cm przy skórce, wysmarować pozostałym, lekko roztopionym masłem, do środka nałożyć kurki, posypać serem. Zapiec w gorącym piekarniku 180 st. przez 15 min. Podawać z kleksem kwaśnej śmietany. Pyszne danie z zapachem "ogniska"-:)