Sposób przygotowania:
zapiekane ziemniaki z kurkami i smietaną
Ziemniaki- ja kupuje odmianę Roster, zagotować- wyszorowane oczywiście- w mundurkach-:) Polecam tą odmianę- mączna, doskonale nadaje się do pieczenia. Na 4 łyżkach masła zeszklić cebulkę, dodać kurki, poddusić 10 minut. Ziemiaki wystudzić. Rozgrzać szeroki płomień na palniku gazowym. Położyć każdego ziemniaka po kolei i przypalić skórkę na ciemno. Przekroić na pół, łyżką wybrać miąższ, zostawiając około 1 cm przy skórce, wysmarować pozostałym, lekko roztopionym masłem, do środka nałożyć kurki, posypać serem. Zapiec w gorącym piekarniku 180 st. przez 15 min. Podawać z kleksem kwaśnej śmietany. Pyszne danie z zapachem "ogniska"-:)