Etna

Etna

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 83]

Zapiekanka boliwijska

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Zapiekanka boliwijska to pyszne i sycące danie. Jednak połączenie korzeni i przypraw z mięsem nie każdemu Europejczykowi przypadnie do gustu

Zapiekanka boliwijska

Składniki:

Zapiekanka boliwijska

 

  • 25 dag selera naciowego
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 75 dag mielonej wieprzowiny
  • 50 dag mielonej wołowiny (na tatara)
  • 2 łyżeczki soli
  • pieprz
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • 45 dag mrożonego ciasta francuskiego
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka śmietanki kremówki
  • mąka do posypania stolnicy

Sposób przygotowania:

Zapiekanka boliwijska
Seler oczyścić, umyć, pokroić w kostkę. Cebulę obrać i posiekać. Na patelni rozgrzać olej. Porcjami usmażyć mięso. Zdjąć mięso z patelni. Cebulę zeszklić, dodać do mięsnej masy. Przyprawić całość solą, pieprzem, cynamonem, goździkami i gałką muszkatołową. Wlać ok. 1/4 l gorącej wody, wsypać pokrojony seler i dusić na małym ogniu ok. 30 minut W tym czasie rozmrozić ciasto (ok. 1 godziny). Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować na 2 okrągłe placki. Jeden placek umieścić w natłuszczonej foremce. Mięso przestudzić, dodać posiekaną natkę (kilka łodyżek pozostawić do dekoracji). Ułożyć mięso na cieście w foremce. Brzegi ciasta posmarować białkiem. Przykryć drugim plackiem. Żółtko rozmącić ze śmietaną, posmarować wierzch zapiekanki. Piec ok. 30-40 minut w temp. 200°C.