Sposób przygotowania:
Zapiekanka boliwijska
Seler oczyścić, umyć, pokroić w kostkę. Cebulę obrać i posiekać. Na patelni rozgrzać olej. Porcjami usmażyć mięso. Zdjąć mięso z patelni. Cebulę zeszklić, dodać do mięsnej masy. Przyprawić całość solą, pieprzem, cynamonem, goździkami i gałką muszkatołową. Wlać ok. 1/4 l gorącej wody, wsypać pokrojony seler i dusić na małym ogniu ok. 30 minut W tym czasie rozmrozić ciasto (ok. 1 godziny). Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować na 2 okrągłe placki. Jeden placek umieścić w natłuszczonej foremce. Mięso przestudzić, dodać posiekaną natkę (kilka łodyżek pozostawić do dekoracji). Ułożyć mięso na cieście w foremce. Brzegi ciasta posmarować białkiem. Przykryć drugim plackiem. Żółtko rozmącić ze śmietaną, posmarować wierzch zapiekanki. Piec ok. 30-40 minut w temp. 200°C.