Sposób przygotowania:
Zapiekanka bolońska
Mięso przyprawić czubrycą, majerankiem, oregano, bazylią, solą i pieprzem. Usmażyć. Paprykę pokroić na mniejsze cześci. Cebulę obrać, pokroić w prążki i usmażyć. Zrobić sos pomidorowy. W tym celu rozpuścić masło w rondelku, zasypać mąką, podpiec chwilę, zdjąć z ognia i podlać bulionem. Przyprawić czubrycą, majerankiem, bazylią i dodać cukier. Jeśli sos będzie za gęsty dolać trochę wody. Połowę makaronu wyłożyć do naczynia żaroodpornego. Makaron zalać połową sosu. Następnie równomiernie rozłożyć mięso, potem cebulę i paprykę. Dodać resztę makaronu i sosu. Na wierzch położyć plastry sera. Zapiekać 15-20 min w temperaturze 200 stopni.