kropellka

kropellka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 65]

Zapiekanka bolońska

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Polecam przepis na zapiekankę bolońską

Zapiekanka bolońska Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekanka bolońska

 

  • 300g mięsa mielonego
  • 200g ugotowanego makaronu świderki
  • 3 cebule
  • 200 g papryki konserwowej
  • 100 g przecieru pomidorowego
  • 5-6 plastrów żółtego sera
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka cukru
  • majeranek
  • oregano
  • bazylia
  • czubryca zielona
  • sól, pieprz
  • ½ szkl bulionu

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka bolońska
Mięso przyprawić czubrycą, majerankiem, oregano, bazylią, solą i pieprzem. Usmażyć. Paprykę pokroić na mniejsze cześci. Cebulę obrać, pokroić w prążki i usmażyć. Zrobić sos pomidorowy. W tym celu rozpuścić masło w rondelku, zasypać mąką, podpiec chwilę, zdjąć z ognia i podlać bulionem. Przyprawić czubrycą, majerankiem, bazylią i dodać cukier. Jeśli sos będzie za gęsty dolać trochę wody. Połowę makaronu wyłożyć do naczynia żaroodpornego. Makaron zalać połową sosu. Następnie równomiernie rozłożyć mięso, potem cebulę i paprykę. Dodać resztę makaronu i sosu. Na wierzch położyć plastry sera. Zapiekać 15-20 min w temperaturze 200 stopni.
Zapiekanka bolońska
Mięso przyprawić czubrycą, majerankiem, oregano, bazylią, solą i pieprzem. Usmażyć. Paprykę pokroić na mniejsze cześci. Cebulę obrać, pokroić w prążki i usmażyć. Zrobić sos pomidorowy. W tym celu rozpuścić masło w rondelku, zasypać mąką, podpiec chwilę, zdjąć z ognia i podlać bulionem. Przyprawić cz
Zapiekanka bolońska
Połowę makaronu wyłożyć do naczynia żaroodpornego. Makaron zalać połową sosu. Następnie równomiernie rozłożyć mięso, potem cebulę i paprykę.
Zapiekanka bolońska
Dodać resztę makaronu i sosu. Na wierzch położyć plastry sera.
Zapiekanka bolońska
Zapiekać 15-20 min w temperaturze 200 stopni.