Sposób przygotowania:
Zapiekanka brokułowa z mięsem mielonym
Makron rurki gotujemy w osolonej wodzie. Po odcedzeniu mieszamy go z przecierem pomidorowym, dodajemy odrobinę vegety i żółtego, startego na grubych oczkach tarki sera. Brokuły oczyszczamy z liści, dzielimy na różyczki i gotujemy około 4 minut w osolonej wodzie, następnie przekładamy chwilkę do zimnej wody, aby zakończyć proces gotowania. Cebulkę szklimy na masełku, a następnie smażymy ją razem z mięsem mielonym, przyprawiając vegetą i papryką ostrą do smaku. Śmietanę 12% mieszamy dokładnie z zupą brokułową. Naszą zapiekankę układamy warstwami. Na początek makaron, kolejno idzie mięso mielone. Na mięso kładziemy ugotowane brokuły (różyczkami do góry), całość polewamy śmietaną i posypujemy startym serem. Zapiekankę pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 40 minut w temperaturze 150 stopni.
Michaś
goofy9