s-belata

s-belata

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 120]

Zapiekanka z ryżu i mięsa mielonego

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Sposób na wykorzystanie sosu do spaghetti, którego przygotowałam zbyt dużo:)

Zapiekanka z ryżu i mięsa mielonego

Składniki:

Zapiekanka z ryżu i mięsa mielonego

 

  • 2 saszetki ryżu
  • 1/4 kg mięsa mielonego
  • puszka pomidorów w kawałkach
  • szklanka groszku konserwowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 150 g startego żółtego sera
  • po kilka listków świeżo posiekanych ziół (bazylia, oregano, tymianek) lub suszone przyprawy
  • sól, papryka słodka mielona, chili, cukier do smaku
  • mały pęczek zielonej pietruszki
  • 1 czerwona papryka
  • 2 jajka
  • oliwa do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z ryżu i mięsa mielonego
Można wykorzystać sos, który nam został albo przygotować go specjalnie do zapiekanki
1.Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną w kostkę cebulę i chwilę prużymy. Następnie dodajemy mięso mielone i smażymy około 10-15 minut;
2.Do garnka wrzucamy pomidory i gotujemy na wolnym ogniu do czasu uzyskania gładkiej konsystencji (możemy sobie pomóc używając blendera) . Dodajemy zioła i przyprawy do smaku. Następnie wrzucamy połowę tartego żółtego sera i gotujemy do czasu jego rozpuszczenia. Dodajemy mięso mielone, groszek i gotujemy jeszcze chwilę;
3.Ryż gotujemy w osolonym wrzątku 5 minut krócej niż podaje przepis, studzimy.
4.Pietruszkę drobno siekamy, paprykę kroimy w drobną kostkę, dodajemy do ryżu;
5.Jajka rozkłócamy z dodatkiem słodkiej mielonej papryki, dodajemy do ryżu i dokładnie mieszamy;
6.Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy 1/3 sosu, wykładamy połowę ryżu, znowu sos, ryż i na wierzch sos, posypujemy resztą żółtego sera.
7.Pieczemy w przykrytym naczyniu w temperaturze około 180°C około 45 minut.