Sposób przygotowania:
Zapiekanka gryczana z papryką
Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski. Cebulę obrać , pokroić w piórka. W rondelku rozgrzać 4 łyżki oleju włożyć cebulę oraz paprykę , smażyć na małym ogniu ok 15 minut .
Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Do rondelka wlać olej, wsypać kaszę gryczaną, chwilę smażyć. Wlać gorący bulion warzywny, wymieszać. Gotować pod przykryciem na bardzo małym ogniu, aż kasza wchłonie płyn, przestudzić.
Do kaszy gryczanej dodać jajko, wymieszać, doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Naczynie żaroodporne posmarować masłem. Wyłożyć połowę kaszy gryczanej, następnie wyłożyć paprykę z cebulą.
Na wierzch położyć resztę kaszy. Ser topiony pokroić na cienkie paseczki, ułożyć na wierzchu kaszy.
Zapiekać w piekarniku 180 stopni ok. 25 minut. Posypać natką pietruszki.
Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Do rondelka wlać olej, wsypać kaszę gryczaną, chwilę smażyć. Wlać gorący bulion warzywny, wymieszać. Gotować pod przykryciem na bardzo małym ogniu, aż kasza wchłonie płyn, przestudzić.
Do kaszy gryczanej dodać jajko, wymieszać, doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Naczynie żaroodporne posmarować masłem. Wyłożyć połowę kaszy gryczanej, następnie wyłożyć paprykę z cebulą.
Na wierzch położyć resztę kaszy. Ser topiony pokroić na cienkie paseczki, ułożyć na wierzchu kaszy.
Zapiekać w piekarniku 180 stopni ok. 25 minut. Posypać natką pietruszki.