agnieszka32910

agnieszka32910

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 42]

Gryczana zapiekanka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapiekankę robię zawsze gdy z poprzedniego dnia zostaje mi kasza

Gryczana zapiekanka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gryczana zapiekanka

 

 

Sposób przygotowania:

Gryczana zapiekanka
Proporcje z tym przepisie nie mają większego znaczenia. Ja zawsze robię tę zapiekankę gdy z poprzedniego dnia zostaje mi kasza, a w lodówce zalega jakiś kawałek mięsa czy podeschniętej szynki.Paprykę szynkę i mięso kroimy w drobną kostkę. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wszystko dokładnie mieszamy z ugotowaną kaszą. Dodajemy jajka oraz sól, pieprz i Vegetę według własnego uznania. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do wysmarowanej tłuszczem formy. Pieczemy 20 minut w temp ok 180/c Podajemy gorące. Jeśli do naszej zapiekanki nie dodajemy surowego mięsa to czas pieczenia można znacznie skrócić. Do takiej zapiekanki można również wrzucić groszek, kukurydzę, pieczarki czy cebulkę
Gryczana zapiekanka
Gotowa Gryczana zapiekanka
Gryczana zapiekanka
Kasza która została z obiadu i nie wiadomo co z nią zrobić
Gryczana zapiekanka
Aby skrócić czas pieczenia surowe mięso drobno kroimy
Gryczana zapiekanka
Do kaszy dodajemy wszystkie nasze składniki