SUPERPRZEPIS

Zapiekanka grzybowo-ziemniaczana

  • 5
  • msewka
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7
Zapiekanka grzybowo-ziemniaczana Więcej zdjęć (5)

Pierwszy zbiór grzybów w tym roku nie był może nazbyt obfity, ale ta zapiekanka z leśnymi grzybami była pyszna.

Składniki:

Zapiekanka grzybowo-ziemniaczana

 

 

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka grzybowo-ziemniaczana
Grzyby oczyściłam.Nie były mocno zabrudzone,więc obrałam je i szybko opłukałam i osuszyłam.Pokroiłam na grube plasterki i obgotowałam ok.15 minut w wodzie zakwaszonej 2 łyżkami soku z cytryny,aby grzyby nie ściemniały.Osączyłam. Zapiekankę robiłam następnego dnia i dlatego je obgotowałam,bo nie jest to konieczne. Ziemniaki ugotowałam w mundurkach i gdy przestygły nieco obrałam z łupinek.Cebule obrałam,opłukałam i osuszyłam.Pokroiłam w ćwierćtalarki.Na 2 łyżkach oleju zeszkliłam cebule po czym dodałam do nich grzyby i oprószyłam tymiankiem i pieprzem.Smażyłam razem do odparowania płynu powstałego podczas smażenia.Śmietanę roztrzepałam z mąką i dodałam pod koniec smażenia,posoliłam i zasmażyłam do zgęstnienia sosu. Naczynie do zapiekania posmarowałam 2 łyżkami oleju i na dnie rozłożyłam połowę pokrojonych w plastry ziemniaków,delikatnie natłuściłam je olejem .Oprószyłam je połową czubrycy,połową posiekanego koperku i solą morską.Przykryłam ziemniaki masą grzybową i rozłożyłam drugą warstwę ziemniaków.Oprószyłam je pozostałą czubrycą i solą morską.Posypałam wierzch bułką tartą i równomiernie skropiłam olejem.Wstawiłam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 45 minut (opiekacz górny i dolny).Podałam posypaną obficie pozostałym koperkiem jako dodatek do drugiego ,niedzielnego dania.
Zapiekanka grzybowo-ziemniaczana
Usmażyć cebulę z grzybami.Zagęścić śmietaną wymieszaną z mąką.Doprawić.
Zapiekanka grzybowo-ziemniaczana
Warstwami układać ziemniaki z ziołami i grzyby.
Zapiekanka grzybowo-ziemniaczana
Piec zapiekankę przez ok.45 minut w 180 stopniach.
Zapiekanka grzybowo-ziemniaczana
Podałam zapiekankę z pieczonym kurczakiem.