jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Książka Kucharska: Sosy Łowicz w nowej odsłonie

Zapiekanka Łowicka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Smaczna zapiekanka warzywno- mięsna z wyrażną nutą sosu pieczarkowego - zainspirowana pasiakiem łowickim

Zapiekanka Łowicka

Składniki:

Zapiekanka Łowicka

 

  • 1 słoiczek sosu pieczarkowego "Łowicz"
  • 5 średnich ziemniaków
  • 3 marchewki
  • 1 niewielki seler
  • 2 pietruszki
  • 1 łyżka papryki słodkiej w proszku
  • 3 jaja
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 40 dag mięsa mielonego (z drobiu)
  • sól, pieprz do smaku
  • natka z pietruszki
  • masło i bułkę tartą do wysmarowania i wysypania półmiska

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka Łowicka
Ziemniaki i pozostała warzywa ugotuj w łupinach , po ostudzeniu obierz i zetrzyj w łezkę oddzielnie marchewkę (1 zostaw do dekoracji), oddzielnie białe warzywa. Do białych warzyw dodaj jaja, smietanę, dopraw sola i pieprzem - wymieszaj dokładnie. Do marchewki dodaj sos pieczarkowy i papryke w proszku. Dopraw pieprzem i wymieszaj dokładnie. Na maśle zeszklij poszatkowana cebulę, dodaj mięso, sól i pieprz - przesmaż aż mięso straci surowość. Półmisek żaroodporny wysmaruj masłem, wysyp tartą bułką (lub grysikiem). Ułóż na dnie białą warstwę, mięso a na górę paski z masy czerwonej i białej na zmianę. Z marchewki wytnij kwiatki, ułóż na górze - zapiekaj około 35 min (w zalezności od wielkości formy) w średnio nagrzanym piekarniku. Przed podaniem posyp natka pietruszki.

Tagi:

mięso sosy tarta