Sposób przygotowania:
Zapiekanka Łowicka
Ziemniaki i pozostała warzywa ugotuj w łupinach , po ostudzeniu obierz i zetrzyj w łezkę oddzielnie marchewkę (1 zostaw do dekoracji), oddzielnie białe warzywa. Do białych warzyw dodaj jaja, smietanę, dopraw sola i pieprzem - wymieszaj dokładnie. Do marchewki dodaj sos pieczarkowy i papryke w proszku. Dopraw pieprzem i wymieszaj dokładnie. Na maśle zeszklij poszatkowana cebulę, dodaj mięso, sól i pieprz - przesmaż aż mięso straci surowość. Półmisek żaroodporny wysmaruj masłem, wysyp tartą bułką (lub grysikiem). Ułóż na dnie białą warstwę, mięso a na górę paski z masy czerwonej i białej na zmianę. Z marchewki wytnij kwiatki, ułóż na górze - zapiekaj około 35 min (w zalezności od wielkości formy) w średnio nagrzanym piekarniku. Przed podaniem posyp natka pietruszki.
Netka