Sposób przygotowania:
Zapiekanka makaronowa Eli z kurczakiemprzygotowanie pieczarek

Pieczarki oczyścić i większe przekroić na pół, małe zostawić w całości. Cebulę obrać z łupinek i drobno pokroić. Na patelni rozgrzać olej, dodać pieczarki, cebulę, doprawić solą, pieprzem i usmażyć.
przygotowanie kurczaka

Mięso kurczaka pokroić w dużą kostkę, dodać przyprawę, czosnek, olej i wymieszać. kurczaka włożyć do lodówki na 3 godziny. Suchą patelnię rozgrzać, usmażyć kurczaka i ostudzić.
przygotowanie pozostałych składników

Ser gouda zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Opłukaną i oczyszczoną paprykę pokroić w słupki. Opłukaną cukinię pokroić w ćwierć krążki. przygotować makaron. Śmietanę wlać do garnka, dodać wodę, sól, pieprz i czosnek granulowany. Całość wymieszać.
przygotowanie zapiekanki

Na dno naczynia żaroodpornego wysypać makaron.
przygotowanie zapiekanki cd

Na makaron wyłożyć kurczaka i 1/3 sera.
przygotowanie zapiekanki cd

Na kurczaka z serem wyłożyć pokrojoną cukinię.
przygotowanie zapiekanki cd

Na cukinię wyłożyć usmażone pieczarki.
przygotowanie zapiekanki cd

Na pieczarki wyłożyć paprykę i wlać przygotowany sos.
przygotowanie zapiekanki cd

Całość posypać resztą sera. Naczynie przykryć, włożyć do letniego piekarnika i zapiekać około 40 minut od nagrzania piekarnika do 190 stopni C.
Smacznego!
lukrowanepierniczki