Sposób przygotowania:
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy. Warzywa gotujemy w osolonej wodzie, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na maśle klarowanym szklimy drobno posiekaną cebule oraz przeciśnięty czosnek. Dodajemy starte warzywa a po chwili pokrojoną w kostkę pierś kurczaka. Doprawiamy solą, czarnym pieprzem oraz papryką chili. Przygotowujemy sos beszamelowy: Masło roztapiamy, dokładamy mąkę i dokładnie rozprowadzamy.Stopniowo dolewamy mleko, cały czas mieszając. Przekładamy ponownie na palnik i stale mieszając doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy do smaku solą, białym pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową i natka pietruszki. W wysmarowanej tłuszczem formie układamy na przemian makaron i warzywa z kurczakiem. Całość polewamy sosem beszamelowym. Zapiekamy w 180 stopniach C na około 25 minut.
Katarzynka116