Sposób przygotowania:
Zapiekanka makaronowa wg zewa
Mięso umyć i pokroić na kawałki. Cebule obrać i połowę pokroić w kostkę a połowę na kawałki. Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego, umyć i pokroić w paski. Mięso włożyć do rozdrabniacza, dodać cebulę pokrojoną na kawałki i posiekać rozdrobnić mięso. Po zmiksowaniu go dodać jajka, bułkę tartą oraz doprawić do smaku solą i pieprzem. Na patelnię wlać trochę oleju i rozgrzać go. Z masy mięsnej formować kuleczki i usmażyć je na oleju obracając aby całe były podsmażone. Następnie usmażone kuleczki wyjąć np. do miski i wrzucić cebule oraz paprykę i chwilę smażyć. Potem dodać natkę, odsączona i wypłukaną fasolę oraz przetarte pomidory i doprawić do smaku. Tak przygotowany sos zostawić i zabrać się do ugotowania makaronu. Do garnka wlać 5 litrów wody, zagotować ja a następnie posolić i ponownie zagotować. Wsypać makaron i podgotować go na półmiękko. Makaron odcedzić na durszlaku. Do dużej miski przesypać ugotowany makaron, dodać sos oraz klopsiki. Całość wymieszać. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem lub margaryną. Oba sery zetrzeć na tarce o grubych oczkach, 2/3 sera wsypać do miski z makaronem i wymieszać. Zawartość miski przełożyć do naczynia żaroodpornego, po wierzchu posypać resztą sera, przykryć pokrywką i wstawić naczynie do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec 30 minut. Zapiekankę podawać gorącą.
gusia1000
edytaha
zewa
Nawet naczynie już umyte :)