Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Zapiekanka makaronowa z dynią i kurczakiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Smaczna i sycąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem dyni, papryki i kurczaka. ‘Dosmaczona’ czerwonym pesto.

Zapiekanka makaronowa z dynią i kurczakiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekanka makaronowa z dynią i kurczakiem

 

  • 250 g makaronu
  • 200 g dyni Hokkaido
  • 1 czerwona papryka
  • 1 czerwona cebula
  • 1 duża pierś kurczaka
  • 2 łyżki oleju (zalewy) z suszonych pomidorów
  • 2 czubate łyżeczki pesto czerwonego
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 100 ml mleka
  • 100 g sera żółtego
  • Sól i pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka makaronowa z dynią i kurczakiem
Na osolony wrzątek wrzucić makaron, dodać pokrojoną w kostkę dynię. gotować aż makaron będzie al dente (u mnie około 5 minut). Odcedzić. Paprykę i cebulę pokroić w kostkę. Wrzucić na patelnię. Dodać olej z pomidorów. Przesmażyć. Kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Wrzucić na patelnię do warzyw. Smażyć aż straci kolor surowego mięsa. Wlać śmietankę i mleko, doprawić pesto, solą i pieprzem. Można dodać także ulubionych ziół, oregano, bazylii lub mieszanki prowansalskiej. Całość gotować 3 minuty.Wrzucić odcedzony makaron z dynią. Zamieszać. Posypać żółtym serem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Zapiekać 30 minut. Użyłam patelni z odczepianą rączką. Jeśli nie posiadacie takiej należy makaron z sosem przełożyć do naczynia żaroodpornego i posypać serem.
Zapiekanka makaronowa z dynią i kurczakiem
Na osolony wrzątek wrzucić makaron, dodać pokrojoną w kostkę dynię. gotować aż makaron będzie al dente (u mnie około 5 minut). Odcedzić.
Zapiekanka makaronowa z dynią i kurczakiem
Paprykę i cebulę pokroić w kostkę. Wrzucić na patelnię. Dodać olej z pomidorów. Przesmażyć.
Zapiekanka makaronowa z dynią i kurczakiem
Kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Wrzucić na patelnię do warzyw. Smażyć aż straci kolor surowego mięsa.
Zapiekanka makaronowa z dynią i kurczakiem
Wlać śmietankę i mleko, doprawić pesto, solą i pieprzem. Można dodać także ulubionych ziół, oregano, bazylii lub mieszanki prowansalskiej. Całość gotować 3 minuty.