szalonamonia

szalonamonia

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 843]

Zapiekanka makaronowa z gorgonzolą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

pyszna zapiekanka z gorgonzolą

Zapiekanka makaronowa z gorgonzolą

Składniki:

Zapiekanka makaronowa z gorgonzolą

 

  • 200 gram gorgonozli
  • 150 gram parmezanu startego
  • 300 gram makaronu muszelek
  • 2 ząbki czosnku
  • szklanka śmietany 18 procentowej
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki siekanej bazylii

Sposób przygotowania:

Zapiekanka makaronowa z gorgonzolą
Cebule i czosnek obrać.Cebulę drobno posiekać, a czosnek przecisnąć przez praskę.Makaron ugotować w osolonej wodzie na półtwardo . Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną w kostkę cebulę rozgnieciony czosnek, razem przesmażyć razem, dodać do odcedzonego makaronu wraz z pokruszoną gorgonzolą i połową parmazanu.Żaroodporne naczynie nasmarować oliwą i ułożyć w nim makaron. Zalać śmietaną i posypać parmezanu. Wstawić do gorącego piekarnika. Zapiec.Kroić na małe kawałki, udekorować posiekana bazylia.