Sposób przygotowania:
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem
1. Mięso z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Następnie fileta posypać przyprawą kebab-gyros i smażyć je na rozgrzanym tłuszczu.
2. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Pieczarki umyć, pokroić w ósemki i lekko podsmażyć, doprawiając je do smaku solą i pieprzem. Paprykę pokroić w kostkę.
3. Jajka wymieszać ze śmietaną lub jogurtem naturalnym (według uznania), dodać przyprawy.
4. Dno naczynia do zapiekania lekko nasmarować margaryną lub olejem. Następnie na dno wylać niewielką ilość sosu z jajka i śmietany i rozprowadzić na naczyniu. Wyłożyć makaron i znów polać sosem. Następnie wyłożyć pieczarki, paprykę i mięso. Ponownie polać sosem, a wierzch zapiekanki posypać serem. Całość zapiekać 20 minut w temperaturze 180 stopni.
2. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Pieczarki umyć, pokroić w ósemki i lekko podsmażyć, doprawiając je do smaku solą i pieprzem. Paprykę pokroić w kostkę.
3. Jajka wymieszać ze śmietaną lub jogurtem naturalnym (według uznania), dodać przyprawy.
4. Dno naczynia do zapiekania lekko nasmarować margaryną lub olejem. Następnie na dno wylać niewielką ilość sosu z jajka i śmietany i rozprowadzić na naczyniu. Wyłożyć makaron i znów polać sosem. Następnie wyłożyć pieczarki, paprykę i mięso. Ponownie polać sosem, a wierzch zapiekanki posypać serem. Całość zapiekać 20 minut w temperaturze 180 stopni.