daisy16

daisy16

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 37]

Mussaka z bakłażanem i mielona łopatką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Zapraszam na pyszną mussakę z bakłażanem i mięsem mielonym. Mussaka bardzo podobna do słynnej lasagne. Zapraszam! :)

Mussaka z bakłażanem i mielona łopatką Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Mussaka z bakłażanem i mielona łopatką

sos beszamelowy

 

 

Sposób przygotowania:

Mussaka z bakłażanem i mielona łopatką
Na patelni smażymy cebulkę, gdy zmięknie odstawiamy do naczynia. Następnie mielimy łopatkę i podsmażamy ją na niewielkiej ilości oleju, doprawiamy solą i pieprzem. dodajemy zioła prowansalskie- dużą ilość.

Gdy łopatka nam się dobrze podsmaży dodajemy do niej nasza cebule i mieszamy.

Na osobnej patelni podsmażamy pokrojonego bakłażana. Do naczynia żaroodpornego przekładamy kolejno: -bakłażan -mięso mielone - pomidory na górę można dodać trochę sosu do spaghetti ostatnią warstwę przykrywamy sosem beszamelowym.

Pieczemy w 180'C około 30 minut. 
Mussaka z bakłażanem i mielona łopatką
Mocno podsmażamy cebulkę tak aby zrobiła się miękka
Mussaka z bakłażanem i mielona łopatką
Podsmażamy zmielona łopatkę i doprawiamy solą, pieprzem i ziołami
Mussaka z bakłażanem i mielona łopatką
Gotową łopatke mieszamy zwcześniej przygotowanącebulą
Mussaka z bakłażanem i mielona łopatką
Przekładamy naszą mussakę bakłażan- mięso- pomidory
Mussaka z bakłażanem i mielona łopatką
ostatnia warstwą powinien być bakłażan na którego wlewamy sos beszamelowy
Mussaka z bakłażanem i mielona łopatką
przygotowany wcześniej sos beszamelowy
Mussaka z bakłażanem i mielona łopatką
gotowa mussaka z zapieczonym sosem beszamelowym

Tagi:

mięso danie