Sposób przygotowania:
Zapiekanka makaronowa z parówką
Cebulę obrać i pokroić w półplasterki. Na patelni rozgrzać olej i poddusić na nim cebulę. W między czasie obrać parówki z osłonki i pokroić w ukośne plasterki. Pierś pokroić w kostkę. Pokrojone parówki i pierś dodać na patelnię i dusić razem z cebulą. Pieczarki obrać i pokroić w półplasterki. Pieczarki dodać na patelnię gdy parówki lekko się zrumienią. Dalej dusić do momentu aż parówki zmniejszą objętość.Pomidory zblenderować końcówką do zup na miazgę( razem z zalewą), dodać przyprawy, koncentrat i ketchup i dokładnie wymieszać. Dodać mąkę ( i ewentualnie 1 chochlę wody spod gotowania makaronu) i dokładnie wymieszać trzepaczką i wlać na patelnię, zagotować. Zdjąć z ognia. W między czasie ugotować makaron do miękkości. Makaron odcedzić i dodać na patelnię, wymieszać. Naczynie do zapiekania wysmarować łyżką oleju i wylać zawartość patelni.W garnku na parze rozpuścić cały serek topiony, wymieszany z mlekiem. Dodać bułkę tartą, dokładnie wymieszać trzepaczką. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 st i zapiekać około 20 minut. Smacznego!