kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1070]

Zapiekanka makaronowa z pieczarkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szybka i sycąca zapiekanka makaronowa z pieczarkami, papryką i selerem. Polecam na obiad lub ciepłą kolację.

Zapiekanka makaronowa z pieczarkami Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Zapiekanka makaronowa z pieczarkami

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka makaronowa z pieczarkami
Makaron i oczyszczoną brukselkę gotujemy w wodzie z solą i olejem przez 5 minut. Przekładamy na cedzak i odsączamy z wody.

W tym czasie czyścimy i myjemy pozostałe warzywa. Paprykę kroimy w kostkę, por w talarki, seler w kostkę. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Na patelni przesmażamy pokrojone warzywa i pieczarki na 

rozgrzanym maśle. 

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i wkładamy : ugotowany makaron z brukselką, posypujemy przyprawami, przesmażone warzywa z pieczarkami, posypujemy przyprawami,pokrojoną mozzarellę, rozbełtaną śmietanę z jajkami, posypujemy przyprawami.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 30 minut pod przykryciem. I kolejne 10 minut bez przykrycia.
Zapiekanka makaronowa z pieczarkami
Brukselkę i makaron gotujemy w osolonej wodzie z olejem.
Zapiekanka makaronowa z pieczarkami
Na maśle przesmażyć pokrojone pieczarki i warzywa.
Zapiekanka makaronowa z pieczarkami
Ugotowany makaron i brukselkę przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Zapiekanka makaronowa z pieczarkami
Następnie układamy przesmażoną warzywa z pieczarkami.
Zapiekanka makaronowa z pieczarkami
Na samym końcu posypujemy pokrojoną mozzarellą.