Sposób przygotowania:
Zapiekanka makaronowa z pieczarkami
Makaron i oczyszczoną brukselkę gotujemy w wodzie z solą i olejem przez 5 minut. Przekładamy na cedzak i odsączamy z wody.
W tym czasie czyścimy i myjemy pozostałe warzywa. Paprykę kroimy w kostkę, por w talarki, seler w kostkę. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Na patelni przesmażamy pokrojone warzywa i pieczarki na
rozgrzanym maśle.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i wkładamy : ugotowany makaron z brukselką, posypujemy przyprawami, przesmażone warzywa z pieczarkami, posypujemy przyprawami,pokrojoną mozzarellę, rozbełtaną śmietanę z jajkami, posypujemy przyprawami.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 30 minut pod przykryciem. I kolejne 10 minut bez przykrycia.
W tym czasie czyścimy i myjemy pozostałe warzywa. Paprykę kroimy w kostkę, por w talarki, seler w kostkę. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Na patelni przesmażamy pokrojone warzywa i pieczarki na
rozgrzanym maśle.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i wkładamy : ugotowany makaron z brukselką, posypujemy przyprawami, przesmażone warzywa z pieczarkami, posypujemy przyprawami,pokrojoną mozzarellę, rozbełtaną śmietanę z jajkami, posypujemy przyprawami.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 30 minut pod przykryciem. I kolejne 10 minut bez przykrycia.
robaczek