gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1294]

Zapiekanka z mięsem mielonym i warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Zapiekankę z mięsem mielonym i warzywami podaję na obiad na drugie danie. Polecam - jest pyszna i bardzo syta :)

Zapiekanka z mięsem mielonym i warzywami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekanka z mięsem mielonym i warzywami

 

  • 1 kg ziemniaków
  • 60-70 gram selera
  • 1,5 marchewki dużej
  • 1,5 większej cebuli
  • 3 łyżki oliwy
  • 500 gram łopatki wieprzowej
  • sól
  • pieprz
  • czosnek staropolski Prymat
  • ostra papryka
  • 220 gram żółtego sera
  • tłuszcz do formy

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z mięsem mielonym i warzywami
Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie., odcedzamy. Seler, marchew i cebulę obieramy i mielimy na drobno w rozdrabniaczu, po czym przekładamy na patelnię i smażymy (na oliwie) ok. 10 minut. Łopatkę mielimy w maszynce do mielenia mięs. Mielone mięso przekładamy do warzyw i przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem staropolskim oraz ostrą papryką. Podsmażamy co jakiś czas mieszając, aż mięso będzie miękkie.. Naczynie żaroodporne smarujemy margaryną i układamy ziemniaki pokrojone w plasterki. Na ziemniaki wykładamy mięso mielone z warzywami. Całość posypujemy żółtym serem startym na tarce o dużych oczkach. Zapiekamy ok. 25 minut w temp. 180 stopni.
Zapiekanka z mięsem mielonym i warzywami
Seler, marchew i cebulę obieramy i mielimy na drobno w rozdrabniaczu, po czym przekładamy na patelnię i smażymy (na oliwie) ok. 10 minut.
Zapiekanka z mięsem mielonym i warzywami
Łopatkę mielimy w maszynce do mielenia mięs.
Zapiekanka z mięsem mielonym i warzywami
Mielone mięso przekładamy do warzyw i przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem staropolskim oraz ostrą papryką.
Zapiekanka z mięsem mielonym i warzywami
Zapiekankę posypujemy żółtym serem startym na tarce o dużych oczkach.

Tagi:

sery ser