p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

Zapiekanka mięsna na cieście fr.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Włoska zapiekanka mięsna na cieście francuskim

Zapiekanka mięsna na cieście fr. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekanka mięsna na cieście fr.

 

  • 1 ciasto francuskie
  • 25 dag farszu na kotlety mielone z przyprawami
  • 1/2 dużej cebuli
  • 1 łyżka oleju
  • 1 op. fixu Spaghetti Napoli
  • 1 marchewka
  • 20 dag sera greckiego

Sposób przygotowania:

Zapiekanka mięsna na cieście fr.
Formę od tarty wyłożyć ciastem francuskim– wystające kawałki obciąć nożem (ciasto powinno lekko wystawać poza obwód formy). Ciasto nakłuć w kilkunastu miejscach widelcem i podpiec ok. 10 min w temp. 150° z włączonym termoobiegiem. Farsz na mielone pozostałe po przygotowaniu kotletów mielonych (doprawionych przyprawami) i połowę cebuli pokrojonej w niewielką kostkę podsmażyć na 1 łyżce oleju. Dodać opakowanie fixu spaghetti Napoli wymieszanego w 200 ml zimnej wody, dusić ok. 5 minut i zostawić do ostygnięcia. W między czasie zetrzeć 1 marchewkę na tarce jarzynowej o dużych oczkach i ser grecki i dodać 1/3 do mięsa. Na podpieczone ciasto wyłożyć 1/3 startej marchewki i sera, następnie na całej powierzchni ciasta ułożyć mieszankę mięsa z cebulą i fixem i 1/3 mieszanki sera i marchewki, posypać resztą sera i marchewki. Formę wstawić do piekarnika. Całość piec ok. 25-30 min w temp. 200 stopni lub 180 stopni z termoobiegiem, Formę z zapiekanką wyjąć z piekarnika. Zapiekankę pokroić na 4 części i wyłożyć na talerze.
Zapiekanka mięsna na cieście fr.
Zapiekankę pokroić na 4 części i wyłożyć na talerze.
Zapiekanka mięsna na cieście fr.
Ciasto nakłuć w kilkunastu miejscach widelcem i podpiec
Zapiekanka mięsna na cieście fr.
zetrzeć 1 marchewkę na tarce jarzynowej o dużych oczkach i ser grecki i dodać 1/3 do mięsa
Zapiekanka mięsna na cieście fr.
na całej powierzchni ciasta ułożyć mieszankę mięsa z cebulą i fixem i 1/3 mieszanki sera i marchewki