jagoda59

jagoda59

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Zapiekanka mięsna z selerem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 300
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapiekanka z mięsa mielonego z dodatkiem selera posypana startym żółtym serem to doskonałe sycące danie.

Zapiekanka mięsna z selerem Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Zapiekanka mięsna z selerem

 

  • mięso wieprzowe lub dowolne 800 g
  • cebule 2 szt.
  • ząbki czosnku 4 szt.
  • sól i pieprz do smaku
  • vegeta 1 łyżeczka
  • seler 2 szt.
  • bulion warzywny lub rosół około 1 szklanki
  • ser żółty 200 g

Sposób przygotowania:

Zapiekanka mięsna z selerem
Mięso dowolne zmielić przez maszynkę do mielenia. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, ząbki czosnku obrane przepuścić przez praskę. Wymieszać mięso z cebulą i czosnkiem, przyprawić pieprzem i solą do smaku, dodać przyprawę typu vegeta. Wymieszać razem, seler obrać, skropić sokiem z cytryny pokroić w plasterki.

W naczyniu żaroodpornym układać na przemian najpierw seler na dnie i następnie mięso, starty ser i na końcu posypać startym serem. Podlać szklanką bulionu warzywnego lub rosołem.

Włożyć do piekarnika i piec w 180 stopniach, podawać ciepłe. Jeżeli za bardzo się przypieka z wierzch to na początku przykryć folią aluminiową, a pod koniec odkryć aby ładnie się przypiekło.
Zapiekanka mięsna z selerem
Mięso umyć i osuszyć , zmielić maszynką do mięsa
Zapiekanka mięsna z selerem
Cebulę obrać i pokroić w kostkę lub rozdrobnic w malaserze
Zapiekanka mięsna z selerem
Ząbki czosnku obrać i przepuścić przez praskę
Zapiekanka mięsna z selerem
Przekładać na przemian mięso seler i posypać serem
Zapiekanka mięsna z selerem
Włożyć do piwkarnika i piec około 40 minut w 180 stopniach