Sposób przygotowania:
Zapiekanka mięsna z kurkamiETAP 1:
Makaron gotujemy all dente w osolonym wrzątku odcedzamy.
ETAP 2:
Kurki opłukać większe pokroić na mniejsze kawałki, udusić na łyżce masła około 5 minut.Na oleju szklimy posiekaną w kostkę cebulę oraz czosnek, po chwili dodajemy mięso mielone, oprószamy przyprawami, smażymy 6-8 minut, po czym dodajemy cukinię i kurki, dusimy kolejne 3 minuty, mieszamy z ugotowanym makaronem.Zapiekankę przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem,
Sos:
Masło rozpuszczamy w rondelku, wsypujemy mąkę przesmażamy chwilę wlewamy mleko, mieszamy do momentu zagotowania, doprawiamy do smaku gałką muszkatołową oraz solą i pieprzem, zalewamy makaron.
ETAP 4:
Wierzch zapiekanki posypujemy starym serem żółtym.Wkładamy do nagrzanego do 180*c piekarnika, zapiekamy 20 minut, podajemy.