VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 719]

Zapiekanka mięsna z makaronem i szpinakiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Bardzo syta zapiekanka z makaronem spaghetti, mielonym mięsem i szpinakiem. Polecam na pyszny obiad lub kolację!

Zapiekanka mięsna z makaronem i szpinakiem

Składniki:

Zapiekanka mięsna z makaronem i szpinakiem

 

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 cebula
  • ½ puszki kukurydzy
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 0,5 szklanki wody
  • Sól
  • Pieprz
  • Suszona natka pietruszki
  • 150 g makaronu spaghetti

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka mięsna z makaronem i szpinakiem
Makaron spaghetti łamiemy na krótkie kawałki. Gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy.

Cebulę kroimy w kosteczkę. Smażymy na patelni, po kilku minutach dokładamy mięso mielone. Gdy zmieni kolor dolewamy wodę. Dodajemy kukurydzę oraz koncentrat pomidorowy. Doprawiamy solą, pieprzem i suszoną natką pietruszki. Na końcu mięso mieszamy z makaronem.

W osobnym garnku rozpuszczamy masło. Dodajemy szpinak i dusimy pod przykryciem od czasu do czasu mieszając. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojoną w kosteczkę fetę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Żółty ser ścieramy na tarce o średnich oczkach.

Naczynie do zapiekania smarujemy masłem. Na dnie wykładamy połowę mięsa, sera oraz szpinaku. Tak samo robimy z drugą warstwą. Gotową zapiekankę pieczemy w nagrzanym do 190*C piekarniku przez 20 minut.