Sposób przygotowania:
Zapiekanka naleśnikowa ze szpinakiemnaleśniki
Podane składniki na naleśniki zmiksować. Usmażyć kolejno naleśniki wylewając porcjami ciasto naleśnikowe na rozgrzaną patelnię.
przygotowanie szpinaku
Świeży szpinak opłukać i zblanszować. Pokroić ale nie za drobno. Cebulę drobno pokroić. Czosnek wycisnąć. Podsmażyć na maśle szpinak z cebulą i czosnkiem. Doprawić do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Do ciepłego szpinaku zetrzeć na tarce o grubych oczkach ser żółty. Wymieszać razem.
układanie warstw
Okrągłe naczynie do zapiekania wysmarować masłem. Położyć jeden naleśnik, rozłożyć warstwę szpinaku.
układanie naleśników
Na warstwę szpinakową rozłożyć kolejny naleśnik. Kolejno układać kolejne warstwy aż do wykorzystania naleśników i szpinaku. Na wierzchu powinien być naleśnik.
przygotowanie sosu beszamelowego
Na maśle podsmażyć delikatnie mąkę. Wlewać zimne mleko cały czas mieszając. Gotować około 2 minuty. Wkroić serek topiony, dodać przyprawy i wymieszać. Wyłożyć na wierzch naleśników. Posypać parmezanem.
zapieczenie
Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 15 minut.
Magdalena88
niezły kąsek
Stenka