Sposób przygotowania:
Zapiekanka naleśnikowa z parówką i sosem
Ciasto na naleśniki. DO miski wlewamy mleko, dodajemy mąkę, wbijamy jajko, dodajemy sól i olej i mieszamy do momentu aż nie będzie grudek. Z ciasta pieczemy naleśniki - pieczemy z jednej strony. Parówki owijamy szynką. Następnie na zawijamy je naleśnikami, upieczoną stroną do zewnątrz. Przygotowujemy sos. Do garnka wlewamy mleko, podgrzewamy je z masłem, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy. Następnie dodajemy ketchup i doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy zioła i całość mieszamy, na koniec dodajemy żółty ser i podgrzewamy do roztopienia sera. Naczynie doi zapiekania polewamy 1/3 sosu, układamy naleśniki z parówkami, zalewamy pozostałym sosem, oprószamy bułką tartą. Pieczemy w nagrzanym do około 190 stopni piekarniku przez 30 minut ()do zarumienienia bułki tartej. Podajemy posypując żółtym serem oraz układając plastry pomidorków i posypując szczypiorkiem.