gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Zapiekanka pieczarkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Makaron gotujemy al dente . . . .

Zapiekanka pieczarkowa

Składniki:

Zapiekanka pieczarkowa

 

  • 200 gram makaronu penne
  • 2 opakowania sosu pieczarkowego
  • 150 gram pieczarek
  • 250 gram mięsa mielonego
  • 1 marchewka średniej wielkości
  • 1 cebula czerwona
  • 200 gram żółtego sera
  • pół łyżki posiekanej natki pietruszki
  • pół łyżki posiekanego szczypiorku
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Zapiekanka pieczarkowa
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Odcedzamy. Mięso podsmażamy na oleju, dodajemy obrane i pokrojone pieczarki i cebulę. Marchewkę obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do mięsa. Całość dusimy pod przykryciem. Sosy pieczarkowe przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Dodajemy je do mięsa i dusimy jeszcze z 15 minut. Posypujemy pietruszką i szczypiorkiem. Naczynie żaroodporne smarujemy margaryną, wkładamy makaron, a na makaron mięso z sosem. Całość mieszamy i posypujemy startym żółtym serem. Zapiekamy w piekarniku ok 30 minut w temp. 180 stopni.