Sposób przygotowania:
Zapiekanka pieczarkowa z kurczakiem i makaronem
Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę, doprawiamy przyprawą do mięsa i słodką czerwoną papryką.
Cebulę kroimy w kosteczkę, pieczarki w plasterki. Na patelni szklimy cebulę.
Gdy zmięknie dodajemy kurczaka i pieczarki. Smażymy do miękkości.
Makaron gotujemy w delikatnie osolonej wodzie, odcedzamy. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Mieszamy ze sobą usmażone mięso z cebulką i pieczarkami, makaron i ser.
Przekładamy do wysmarowanego masłem naczynia do zapiekania. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę.
Energicznie mieszamy do powstania jasnej zasmażki. Dolewamy mleko i często mieszamy.
Sos gotujemy około 15 minut, musi mieć konsystencję śmietany. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zalewamy zapiekankę.
Na wierzchu rozkładamy pokrojone w plasterki pieczarki. Zapiekamy w nagrzanym do 200*C piekarniku przez 20-25 minut.
Cebulę kroimy w kosteczkę, pieczarki w plasterki. Na patelni szklimy cebulę.
Gdy zmięknie dodajemy kurczaka i pieczarki. Smażymy do miękkości.
Makaron gotujemy w delikatnie osolonej wodzie, odcedzamy. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Mieszamy ze sobą usmażone mięso z cebulką i pieczarkami, makaron i ser.
Przekładamy do wysmarowanego masłem naczynia do zapiekania. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę.
Energicznie mieszamy do powstania jasnej zasmażki. Dolewamy mleko i często mieszamy.
Sos gotujemy około 15 minut, musi mieć konsystencję śmietany. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zalewamy zapiekankę.
Na wierzchu rozkładamy pokrojone w plasterki pieczarki. Zapiekamy w nagrzanym do 200*C piekarniku przez 20-25 minut.