EwelinaP

EwelinaP

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 277]

Zapiekanka gryczana z mięsem i sosem pieczarkowym

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Tradycyjne mięso wieprzowe, które doskonale komponuje się z sosem pieczarkowym i wyjątkowo smakuje podane z kaszą gryczaną.

Zapiekanka gryczana z mięsem i sosem pieczarkowym Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Zapiekanka gryczana z mięsem i sosem pieczarkowym

 

 

  • Sos pieczarkowy:

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka gryczana z mięsem i sosem pieczarkowym

ETAP 1:

Zapiekanka gryczana z mięsem i sosem pieczarkowym
Schab umyć, osuszyć i pokroić w plastry, które następnie przekroić na pół, zamarynować w mleku oprószyć solą i pieprzem

Schab umyć, osuszyć i pokroić w plastry, które następnie przekroić na pół. Pokrojone plastry, zalać mlekiem i odstawić do lodówki na około 2 godziny. Po tym czasie schab oprószyć solą, pieprzem, lubczykiem i ziołami. Mięso podsmażyć na rozgrzanym oleju.

ETAP 2:

Kaszę ugotować w lekko osolonej wodzie.

ETAP 3:

Zapiekanka gryczana z mięsem i sosem pieczarkowym
wlać śmietanę wymieszaną z mąką, doprawić solą, pieprzem i dokładnie wymieszać.

Sos pieczarkowy:
Cebulę i czosnek drobno pokroić i zeszklić na rozgrzanej oliwie, dodać pokrojone w plastry pieczarki, wlać bulion i dusić kilka minut około 10 minut. Po tym czasie wlać śmietanę wymieszaną z mąką, doprawić solą, pieprzem i dokładnie wymieszać. Całość zagotować.

ETAP 4:

Zapiekanka gryczana z mięsem i sosem pieczarkowym
zapiekankę składać kolejno kasza, schab, sos, ser natka

Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i kolejno układać :
kaszę gryczaną, połowę sosu pieczarkowego, plastry schabu, połowę startego żółtego sera, połowę posiekanego pęczku natki z pietruszki, pozostałą ilość sosu pieczarkowego.
Wierzchu posypać resztą żółtego sera. Zapiec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 30 minut.

ETAP 5:

Zapiekanka gryczana z mięsem i sosem pieczarkowym
na końcu posypać resztą natki z pietruszki

Zapiekankę posypać resztą natki z pietruszki.