Sposób przygotowania:
Zapiekanka gryczana z mięsem i sosem pieczarkowymETAP 1:
Schab umyć, osuszyć i pokroić w plastry, które następnie przekroić na pół. Pokrojone plastry, zalać mlekiem i odstawić do lodówki na około 2 godziny. Po tym czasie schab oprószyć solą, pieprzem, lubczykiem i ziołami. Mięso podsmażyć na rozgrzanym oleju.
ETAP 2:
Kaszę ugotować w lekko osolonej wodzie.
ETAP 3:
Sos pieczarkowy:
Cebulę i czosnek drobno pokroić i zeszklić na rozgrzanej oliwie, dodać pokrojone w plastry pieczarki, wlać bulion i dusić kilka minut około 10 minut. Po tym czasie wlać śmietanę wymieszaną z mąką, doprawić solą, pieprzem i dokładnie wymieszać. Całość zagotować.
ETAP 4:
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i kolejno układać :
kaszę gryczaną, połowę sosu pieczarkowego, plastry schabu, połowę startego żółtego sera, połowę posiekanego pęczku natki z pietruszki, pozostałą ilość sosu pieczarkowego.
Wierzchu posypać resztą żółtego sera. Zapiec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 30 minut.
ETAP 5:
Zapiekankę posypać resztą natki z pietruszki.
Magdalena88
Marika-
MAR3K