Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Zapiekanka poezja smaków

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 139
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Polecam pyszną zapiekankę z kotletami mielonymi z dodatkiem kolorowych warzywa i makaronu w smacznym sosie.

Zapiekanka poezja smaków Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zapiekanka poezja smaków

Składniki na kotlety:

  • ½ kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 całe jajko
  • 1 łyżka przyprawy gyros
  • Sól
  • 2 łyżki bułki tartej oraz do panierki
  • 2 łyżki śmietany 12 %
  • Olej do smażenia

Składnik pozostałe:

  • 1 cebula
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 1 brokuł
  • 4 ogórki kiszone
  • 1 opakowanie makaronu świderki
  • 4 łyżki majonezu
  • 4 łyżki ketchupu pikantnego
  • 15 dag sera żółtego

Sposób przygotowania:

Zapiekanka poezja smaków

ETAP I

Zapiekanka Poezja smaków
Kotlety mielone z mięsa mielonego wieprzowego, panierowane w bułce tartej i usmażone na rozgrzanym oleju.

1. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy obraną, drobno pokrojoną cebulę, wbijamy jajko, wsypujemy przyprawę gyros, sól, bułkę tartą oraz wlewamy śmietanę. Dokładnie mieszamy i robimy małe kuleczki z mięsa. Panierujemy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju.

ETAP II

Zapiekanka Poezja smaków
Prużenie warzyw, papryki, cebuli, ogórków i brokuła.

2. Na drugiej patelni na rozgrzanym oleju smażymy obraną, drobno pokrojoną cebulę. Do cebuli dodajemy pokrojone w paseczki papryki oraz w małe różyczki brokuł i w kostkę ogórki kiszone. Doprawiamy solą, mieszając smażymy aż warzywa zmiękną.

ETAP III

Zapiekanka Poezja smaków
makaron, kotlety

3. Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu układamy na dnie naczynia żaroodpornego. W makaron utykamy kotlety.

ETAP IV

Zapiekanka Poezja smaków
sos i ser

4. Następnie wykładamy warzywa, polewamy sosem ( majonez mieszamy z ketchupem) i posypujemy startym na tarce o dużych oczkach żółtym serem.

5. Zapiekamy 20 minut w 180 °C.

ETAP V

Zapiekanka Poezja smaków

6. Danie gotowe.

7. Smacznego.