Sposób przygotowania:
Zapiekanka porowo ryżowaETAP 1:

Por myję, i kroję. Na patelni rozgrzewam masło klarowane i przesmażam na nim por.
Podlewam odrobiną wody i dusze dalej. Na końcu dodaję śmietanę kremówkę i śmietanę ukwaszoną, doprawiam pieprzem, solą.
ETAP 2:

Ryż gotuję zgodnie z instrukcją opakowania i przelewam go zimną wodą. Ryż wykładam w naczyniu do zapiekania.
ETAP 3:

Pierś z kurczaka kroję na plastry, doprawiam solą, pieprzem, papryką, przyprawą do kurczaka i układam na ryżu.
ETAP 4:

Na piersi wykładam por przesmażoną, dodaję pomidory suszone. Zapiekankę wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 190 stopni na 30 minut góra dół.
W trakcie pieczenia przykrywam zapiekankę folią aluminiową żeby pomidory się nie przypaliły.
Po wyjęciu polewam zapiekankę oliwą od pomidorów. Posypuję natką.