wjosna

wjosna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 78]

Książka Kucharska: Najlepsze przepisy z makaronem Mamma Mia

Zapiekanka makaronowo-porowa z sosem pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Efektowne danie z makaronem- zapiekanka z porami, szpinakiem i serem ricotta, którą można kroić w plastry.

Zapiekanka makaronowo-porowa z sosem pomidorowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekanka makaronowo-porowa z sosem pomidorowym

 

  • 250 ml gotowego sosu pomidorowego
  • albo:
  • 4 duże pomidory
  • łyżka oliwy,
  • 2 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki cukru
  • łyżeczka octu balsamicznego
  • sól, pieprz

 

  • 3 grube pory
  • 200 g makaronu penne
  • łyżka masła
  • duża garść szpinaku ( ok 100 g)
  • 50 g parmezanu
  • 3 jajka
  • 250 serka ricotta
  • łyżeczka musztardy
  • kromka bułki bez skórki ( może te być kajzerka wydrążona ze środka)
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka makaronowo-porowa z sosem pomidorowym
Jeżeli nie używacie gotowego- przygotowac sos pomidorowy: pokroić pomidory, posiekać czosnek. W garnku rozgrzać oliwe, wrzucić czosnek, podsmażyć minutę i dodać pomidory. Gotować 15 minut, zblendować i gotować natępne 10 minut na dużym ogniu mieszając co jakiś czas. Doprawić cukrem, solą pieprzem i octem, można przecedzić ale nie jest to konieczne.

Z każdego pora ściągnąć 4 zewnętrzne warstwy, umyć, wrzucić do wrzątka i zblanszować. Wyciągnąć z wody i odsączyć. Resztę pora posiekać i usmażyć ok 5 minut na maśle, odstawić. Ugotować makaron na pół twardo. Do miski przełożyć pora, parmezan, ricottę, szpinak, jajka, musztardę, bułkę, sól i pieprz i zmiksować.

Do powstałej masy dodać makaron i wymieszać. Wysmarować podłużną formę do zapiekanki albo do pasztetu masłem, wyłożyć na dno podłużny kawałek pora i resztę pasków poukładać żeby zachodziły na siebie i na spodnią warstwę pora i wystawały z naczynia. Do tak wyłożonej formy wyłożyć masę z makaronem, wygładzić. Następnie zawinąć do wewnątrz wystające kawałki pora, przykryć folią alumieniową.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez godzinę. Następnie przestudzić ok 10 minut, wyłożyć na deskę do krojenia lub podłużny półmisek. Odczekać jeszcze z 5 minut i kroić na plastry. Podawać polane sosem pomidorowym.
Zapiekanka makaronowo-porowa z sosem pomidorowym
Zewnętrzne warstwy pora delikatne zdjąć i zblanszować a następnie odsączyć z wody
Zapiekanka makaronowo-porowa z sosem pomidorowym
Składniki masy na zapiekankę zblendować
Zapiekanka makaronowo-porowa z sosem pomidorowym
Ugotować makaron na pół twardo i wymieszać z masą
Zapiekanka makaronowo-porowa z sosem pomidorowym
Wyłożyć porem naczynie do zapiekania, do którego przełożyć następnie masę