Sposób przygotowania:
Zapiekanka makaronowo-porowa z sosem pomidorowym
Jeżeli nie używacie gotowego- przygotowac sos pomidorowy: pokroić pomidory, posiekać czosnek. W garnku rozgrzać oliwe, wrzucić czosnek, podsmażyć minutę i dodać pomidory. Gotować 15 minut, zblendować i gotować natępne 10 minut na dużym ogniu mieszając co jakiś czas. Doprawić cukrem, solą pieprzem i octem, można przecedzić ale nie jest to konieczne.
Z każdego pora ściągnąć 4 zewnętrzne warstwy, umyć, wrzucić do wrzątka i zblanszować. Wyciągnąć z wody i odsączyć. Resztę pora posiekać i usmażyć ok 5 minut na maśle, odstawić. Ugotować makaron na pół twardo. Do miski przełożyć pora, parmezan, ricottę, szpinak, jajka, musztardę, bułkę, sól i pieprz i zmiksować.
Do powstałej masy dodać makaron i wymieszać. Wysmarować podłużną formę do zapiekanki albo do pasztetu masłem, wyłożyć na dno podłużny kawałek pora i resztę pasków poukładać żeby zachodziły na siebie i na spodnią warstwę pora i wystawały z naczynia. Do tak wyłożonej formy wyłożyć masę z makaronem, wygładzić. Następnie zawinąć do wewnątrz wystające kawałki pora, przykryć folią alumieniową.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez godzinę. Następnie przestudzić ok 10 minut, wyłożyć na deskę do krojenia lub podłużny półmisek. Odczekać jeszcze z 5 minut i kroić na plastry. Podawać polane sosem pomidorowym.
Z każdego pora ściągnąć 4 zewnętrzne warstwy, umyć, wrzucić do wrzątka i zblanszować. Wyciągnąć z wody i odsączyć. Resztę pora posiekać i usmażyć ok 5 minut na maśle, odstawić. Ugotować makaron na pół twardo. Do miski przełożyć pora, parmezan, ricottę, szpinak, jajka, musztardę, bułkę, sól i pieprz i zmiksować.
Do powstałej masy dodać makaron i wymieszać. Wysmarować podłużną formę do zapiekanki albo do pasztetu masłem, wyłożyć na dno podłużny kawałek pora i resztę pasków poukładać żeby zachodziły na siebie i na spodnią warstwę pora i wystawały z naczynia. Do tak wyłożonej formy wyłożyć masę z makaronem, wygładzić. Następnie zawinąć do wewnątrz wystające kawałki pora, przykryć folią alumieniową.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez godzinę. Następnie przestudzić ok 10 minut, wyłożyć na deskę do krojenia lub podłużny półmisek. Odczekać jeszcze z 5 minut i kroić na plastry. Podawać polane sosem pomidorowym.