lola11992

lola11992

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 622]

Zapiekanka rybna

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Smaczna zapiekanka z filetu z dorsza...

Zapiekanka rybna

Składniki:

Zapiekanka rybna

 

  • 1 kg fileta z dorsza
  • 50 dag cebuli
  • 1/3margaryny
  • 1/2 puszki groszku
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • pieprz biały
  • sól
  • olej do smażenia
  • 1/2 cytryny

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka rybna
Filet z dorsza bardzo dokładnie umyć, osuszyć ręcznikami papierowymi, a następnie pokroić w nieduże kawałki. Pokrojone filety rybne posypać solą oraz białym pieprzem. Połówkę cytryny umyć i wycisnąć z niej sok. Wyciśniętym sokiem z cytryny pol,ać pokrojone filety. Cebulę pokroić, przemyć zimną wodą, żeby nie szczypała w oczy podczas krojenia, a później pokroić w niewielką kostkę. Na patelni, na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę. Podsmażoną cebulę dodać do pokrojonej ryby z przyprawami. Puszkę kukurydzy oraz puszkę groszku dobrze odcedzić na durszlaku. Naczynie żaroodporne dokładnie wysmarować margaryną, a następnie nałożyć do niego część pokrojonej ryby wymieszanej z cebulą, a następnie groszek i kukurydzę i znowu rybę. Całość piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni i piec przez około 40 minut.